ТСБ – Бургас: Новата е-услуга "Инфостат'' дава достъп до различни статистически данни

14:40, 05 яну 16 25 710 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Една от най-новите електронни услуги на Националния статистически институт (НСИ) "Инфостат" дава достъп до различни статистически данни. С нейна помощ гражданите и фирмите могат да бъдат обслужени чрез автоматично дефиниране и изпълнение на заявки за статистическа информация”, каза на пресконференция директорът на Териториалното статистическо бюро (ТСБ) – Югоизток в Бургас Калина Казанджиева във връзка с представянето на новите иновативни технологии и е-услуги в информационната система на НСИ.

Информационната система ''Инфостат'' е изградена като единно базирано приложение на български и английски език, което реализира функционалности по предоставяне на резултати от проведени статистически изследвания на НСИ под формата на справки за външни и вътрешни потребители.

''Инфостат'' предоставя статистическа информация за демографското и социално-икономическо състояние и развитие на България. Потребителите имат възможност да създават таблици с данни по различни показатели, както и да ги визуализират графично'', обясни главният експерт ''Връзки с обществеността'' в ТСБ – Бургас Златинка Бояджиева.

Системата позволява резултатите да бъдат изтегляни във форматите pdf, xlsx и csv.

''Хората имат достъп до статистически данни и метаданни по темите: Бизнес статистика, Демографска и социална статистика, Макроикономическа статистика, Многоотраслова статистика и Околна среда и енергетика'', добави още Златинка Бояджиева.

Информационната система ''Инфостат'' е достъпна на сайта на НСИ от 25 ноември миналата година. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма ''Административен капацитет''.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама