РИОСВ - Русе: Езерото "Сребърна" замръзна

13:58, 05 яну 16 / Любопитно 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Езерото в Поддържан резерват „Сребърна“  замръзна, вследствие на ниските температури през последните няколко дни, съобщава РИОСВ - Русе. 

Дебелината на леда е около 10 см. Само в центъра на голямото водно огледало има незамръзнало петно, на което се наблюдават струпвания на постояно пребиваващите в резервата видове - водни кокошки, зеленоглави патици и корморани.  В момента  на територията на ПР „Сребърна“ има  многобройно ято от вида голяма белочела гъска,  зимуващ в резервата. Нивото на водата в езерото е 215 см.

Експертите на РИОСВ – Русе предупреждават гостите в резервата и местните жители да не практикуват риболов върху леда, за да не стигне до нежелателни инциденти.

В края на миналата година,  в колонията на къдроглавия пеликан бяха наблюдавани около 34 екземпляра от защитения вид, но все още е рано за началото на гнездовия им период. Обикновено той започва в края на февруари месец. Вероятно птиците в момента са по поречието на река Дунав и край незамръзналите водоеми в търсене на храна и място за почивка. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама