Цяла седмица Париж почита жертвите от януарските атентати

13:51, 05 яну 16 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Година след атентатите срещу френския сатиричен вестник „Шарли ебдо“ и магазина за кашерна храна в Париж в поредица от различни събития ще бъде почетена паметта на жертвите.

В присъствието на близки на жертвите президентът Франсоа Оланд, кметът на Париж Ан Идалго, премиерът Манюел Валс и вътрешният министър Бернар Казньов откриха мемориална плоча пред бившата редакция на „Шарли ебдо“, намираща се в 11 район във френската столица. Там в опит да спре братята Куаши да избягат беше убит полицаят Ахмед Мерабе. На улицата на артистите С215 беше изрисуван надписът Je suis Ahmed (Аз съм Ахмед б.р.) в цветовете на френското знаме.

Плочи ще бъдат поставени и на другите места, станали печални известни в Париж, където малко след атентата беше убит полицай, както и пред магазина, където Амеди Кулибали взе заложници.

Церемониите ще продължат до неделя 10 януари, където на Площада на Републиката ще бъде отдадена почит на жертвите от януарските и ноемврийските атенатати. Там ще бъде засаден 10 метров дъб, наречен „Дървото на паметта“, а в основата му ще бъде открита мемориална плоча.

В нападението срещу "Шарли Ебдо", извършено от двамата братя Куаши, бяха убити 12 души, повечето от които журналисти във вестника. Нападателите бяха ликвидирани при операция на специалните сили два дни по-късно в печатница в градче край Париж. 

Правописна грешка

Наблюдателни потребители в социалната мреже "Туитър" алармираха, че на мемориалната плоча, открита днес пред редакнцията на "Шарли ебдо" е допусната правиписна грешка, пише "Л'Експрес". Името на единия от загиналите карикатуристи Жорж Волински е изписано грешно. На френски името на емблематичния художник се пише Wollinski, а на мемориалната плоча то е изписано с Y - Wollinsky.

От фирмата, изготвила мемориала, обявиха, че тя ще бъде подменена с нова до 48 часа.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама