Детето „джихадист“ от видеото на ДАЕШ е 4-годишният Иса Дейри

12:23, 05 яну 16 / Свят 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Невръстното дете, което се появи в клипа на „Ислямска държава“, в който казва „Ще убием неверниците“, е 4-годишният Иса Дейри. Малкият „джихадист” е сред главните действащи лица в последното видео на ДАЕШ, показващо екзекуцията на петима души, за които се твърди, че са британски шпиони, пише "Дейли Телеграф".

Момченцето е разпознато е от дядо си Хенри. Майката на Иса е 24-годишната Грейс Дейр от нигерийски произход, която в миналото е била отлична ученичка, посещавала католически колеж във Великобритания. Родената през 1991 година жена започнала да се радикализира след развода на родителите си. Това е станало онлайн и при посещения на ислямски център, в който ходели и Майкъл Адеболаджо и Майкъл Адебовале, които убиха насред лондонска улица британския войник Ли Ригби.

24-годишната жена има два брака зад гърба. Първо се омъжила за турски имигрант, от когото ражда сина си Иса. След като се развела с него през 2012 заминала за Сирия, където станала джихадистка булка и сменила името си на Хадижда. В Сирия се омъжила за втори път за шведски джихадист, който бил убит малко след сватбата. От този брак Грейс-Хадиджа родила втори син.

Преди година  Грейс Дейр стана популярна в интернет, след като качи снимки на Иса с автомат Калашников, а малко след обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, тя написа в "Туитър", че иска да е първата британка, която ще обезглави американски или британски „терорист”.

"Новият Джихади Джон"

Мъжът от записа, когото медии на Острова нарекоха "Новият Джихади Джон", вероятно е 32-годишият джихадист от хиндуистки произход Сдхарда Джар, пише "Дейли Телеграф". Във видеото той застрелва един от предполагаемите шпиони и после казва, че това е послание за британския премиер Дейвид Камерън, който е роб на САЩ. Според разследващите Сидхарда живеел със семейството си в Лондон, но преди десет години приел исляма и се радикализирал. Заподозрян, че проповядва налагането на шериата във Великобритания, той бил арестуван през септември 2014 г. заедно с радикалния проповедник Анджем Чаудри. Последният ще се яви в съда идната седмица по обвинения, свързани с терористична дейност. Сидхарда обаче бил пуснат под гаранция и няколко часа след това напуснал Великобритания с автобус за Париж, откъдето отишъл в Сирия със съпругата си и четирите си деца. Там той се присъединил към „Ислямска държава” и вече се нарича Абу Румасая. В акаунта си в Туитър той качва провокативни снимки, сред които една на която в едната си ръка държи автомат Калашников, а в другата бебето си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама