Премиерът се надява на 4,5% ръст на икономиката, Дончев го предупреди да не мечтае

12:17, 05 яну 16 / Политика 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръстът от 3% на икономиката за миналата година не ни задоволява и се надявам тази година да отидем на 4,5%. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на официалната церемония по връчването на договорите по процедура „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Поздравявам ви, че сте дошли да си вземете безвъзмездно пари, защото ми е омръзнало от хора, които само се оплакват. Над 1 милиард евросредства стоят, трябва да си изготвите проекти и да дойдете да си вземете безвъзмездно пари. Докато в програмите си политическите партии пишат за иновации и конкурентоспособност, ние днес показваме как се прави. Тук е моментът да благодаря на Европейската комисия за коректността към България, защото всичко към нас е изплатено. Помня преди години в тази зала отивахме на 40-42% изпълнение на еврофондовете. Тогава най-оптимистичните ни прогнози бяха да достигнем 80%. Към момента ние сме на 95-96% усвояване“, припомни Борисов.

На церемонията присъстваха и вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев и министърът на икономиката Божидар Лукарски. Дончев не пропусна да коментира надеждите на Бойко Борисов за ръст на икономиката от 1,5% до края на 2016 г.

„Задача на правителството не е колективното мечтаене, а общите цели. В края на 2014 г. прогнозите за растеж бяха между 0,6% и 0,8%. Резултатът накрая беше три пъти по-висок. Надявам се в края на 2016 г. растежът да е в пъти повече от направената прогноза“, заяви Томислав Дончев.

На официалното събитие стана ясно, че интерес към еврофинансиране са имали над 850 малки и средни предприятия, като по първия срок за кандидатстване са подписани 202 договора. Други 500 проектни предложения също отговарят на критериите.

„Изпълнихме задачата си да постигнем максимална прозрачност при оценката на тези процедури. За първи път проектите бяха приети изцяло електронно. По втория краен срок са оценени 229 договора. До края на януари ще отворим и нова процедура за внедряване на иновации по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Той подчерта, че приятната изненада е големият интерес към програмата от фирми от северозападния регион на България, който е най-изостаналият в Европейския съюз. От там има 57 предложени проекта, одобрени по първия краен срок за кандидатстване, поясни Лукарски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама