Държавата натрупа над 6 млн. лв. дълг към екарисажа в Шумен

11:20, 05 яну 16 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата дължи над 6 млн. лв. с ДДС на екарисажа в Шумен. Това обяви управителят на предприятието Мирослав Александров.

Сумата е натрупана в периода от средата на 2014 и цялата 2015 година, когато Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не превела на нито лев на екарисажа в Шумен.

Така за пореден път местното предприятие, което обслужва 18 области в страната, спира да третира трупове на умрели животни от днес. “Екарисажът ще работи само с частни кланици и млекопреработватели, които заплащат обезвреждането на отпадъците от производството си”, уточни Мирослав Александров. Той поясни, че е разговарял с представители на БАБХ, но от там са се оправдали, че земеделското министерство не е превеждало пари за такава дейност. Третирането на труповете на умрели животни по закон се заплаща от държавния бюджет. “Това е несериозно отношение на държавата към дейността на предприятието. Играят си със здравето на хората и животните и с голяма част от икономиката на страната. Държавата е големият губещ в случая”, коментира Мирослав Александров и добави, че ако европейските институции разберат за ситуацията у нас ще забранят износа на месни и млечни продукти от страната ни, което ще доведе до огромни загуби.

Липсата на пари е принудила екарисажът в Шумен също да натрупа задължения към контрагентите, с които работи. Въпреки това предприятието редовно изплаща заплатите на работниците си и не дължи пари на държавния бюджет, като са внесли ДДС и данък печалба.

Периодично държавата задлъжнява към екарисажа в Шумен, като дълговете са достигали 3.5 и 4 млн. лв., но сегашното задължение от над 6 млн. лв. е най-голямото до момента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама