Спират кражбата на фирми със задължителна нотариална заверка при смяна на управителя

09:46, 05 яну 16 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подписите и съдържанието на решението на Общото събрание на ООД за смяна на управителя да бъдат заверявани нотариално. Същото изискване да бъде въведено и за решенията за изменение и допълване на дружествения договор, за приемане и изключване на съдружници, за съгласие за прехвърляне на дружествен дял на нов член, за намаляване и увеличаване на капитала и за придобиване и отчуждаване на недвижими имоти и вещни права върху тях.

Това се предлага в проект за изменение на Търговския закон, публикуван на сайта на Министерството на правосъдието и цитиран от "Правен свят". Той е насочен срещу т. нар. кражби на фирми.

С него се предвижда нотариална заверка на цялото съдържане, а не само на подписите както е сега, и на договорите за прехвърляне на дружествен дял и за прехвърляне на предприятието като съвкупност.

Към въвеждането на новата по-тежка форма, се добавя и ново задължение за служителите на Търговския регистър. Когато им бъдат представени документи с нотариална заверка, длъжностните лица по регистрацията в Агенцията по вписванията, ще трябва да правят справка в Информационната система на Нотариалната камара. С нея те ще проверяват дали заверените документи, представени за вписване в Търговския регистър съответстват на отразените в системата.

"Целта на предложените текстове е: укрепване на вътрешния пазар, защита на интересите на обществеността от престъпна дейност, запазване на икономическия просперитет чрез осигуряване на ефикасна стопанска среда, подкрепа на финансовата стабилност чрез защитата на надеждността, правилното функциониране на регистърното производство", пише в мотивите към проекта.

В тях са изброени видовете неистински документи, които измамниците най-често представят в Търговския регистър, за да "откраднат" фирмата и да източат имуществото ѝ.

Това са договори за прехвърляне на дружествен дял, сключвани на основание чл. 129 от Търговския закон, съгласия и образци от подписите на законни представители на фирмата, протоколи от заседания на общите събрания и пълномощни за представителство при сключване на договори.

"Разкриването на съответните неправомерни действия дава основание за водене на съдебни дела по реда на чл. 29 от ЗТР, или по реда на чл. 74 от ТЗ или 124 от ГПК от страна на засегнатия съдружник, но във всички случаи, ако се стигне до заличаване на съответното вписване в TP, това става след траещ години съдебен процес и действа винаги занапред. А през това време вече са реализирани онези вредоносни резултати, които са били целени с осъществената манипулация на коментирания протокол от общото събрание на съдружниците и почти винаги те са невъзвратими", се обяснява в мотивите.

Затова предложените изменения в Търговския закон са насочени към предотвратяването на кражбите на фирми, а не към последващо преодоляване на последиците от злоупотребите.

Преди месец от Министерството на правосъдието огласиха и проект за промени в Наказателния кодекс, насочени срещу "кражбата на фирми". С тях се предвиждат два квалифицирани състава на документното престъпление. Когато то се извършва най-общо с цел да се установи контрол върху чуждо юридическо лице се предлага наказание от 1 до 6 години затвор. Идеята е този квалифициран състав да е формално престъпление и не държи сметка дали от деянието са претърпени имуществени вреди. В случаите обаче, когато такива са претърпени, те са в особено големи размери (равни или повече от 140 минимални заплати) и деянието представлява особено тежък случай, се предлага санкцията да е от 1 до 10 години затвор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама