Търговище ще празнува Богоявление на градския площад за 25-та година

09:23, 05 яну 16 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За 25-та поредна година Търговище ще празнува Богоявление на градския площад, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Организатори на събитието са Архиерейското наместничество и Общината.

В 11.30 часа утре по традиция церемонията ще започне с изпълнения на Духовия оркестър на площад "Свобода". Ставрофорен иконом Славчо Проданов ще чете молитва за народа, след което в съслужение ще бъде извършен водосвет. В 12.00 часа богоявленският кръст ще бъде хвърлен във водите на градския шадраван. Както обикновено за най-смелия и бърз търговищенец, хванал първи кръста, е предвидена парична награда от дарители.

Ето какво разказва в сайта на Патриаршията отец Славчо Проданов, по чиято инициатива преди четвърт век е възстановен богоявленския ритуал в Търговище:

„Ритуалът датира от древността, да се скача във водни басейни, за да се извади хвърленият от свещеника кръст. Не знаех как се е празнувал Йордановден в Търговище преди 1991 г. - разказва архиерейският наместник ставрофорен иконом Славчо Проданов, - но като разглеждах града, ми хареса разположението на шадравана в центъра, където има достатъчно площ, за да се събере множество народ. Беше смела идея...Още с първото излизане на площада, бях убеден, че с подкрепата на хората и Общината, традицията ще се запази. Трудно можеше да се спре едно тържество на духа, което изпълваше площада и доставяше небесна радост на всички присъстващи.”

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама