Хвърлят кръста на Йордановден в Новоселска река

09:21, 05 яну 16 25 581 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Богоявленският ритуал „Водоосвещение” ще се отслужи при моста на Новоселска река в сливенския квартал „Кольо Фичето”, съобщиха от канцеларията на Сливенска митрополия.

Ритуалът ще започне от 11 часа на 6 януари при моста на реката. Там, в специално подготвен водоем, ще бъде хвърлен Св. Кръст.

От канцеларията на Сливенска митрополия канят православните християни от Сливен да участват в Богоявленското тържество.

Покана към сливналии и гостите на града за Йордановден отправят и  от УС на ГС „Свети Георги Победоносец”. Празникът се организира съвместно от Сдружението и Сливенската митрополия. Празненството включва отслужване на празничен водосвет, по случай светлия християнски празник – Йордановден, хвърляне на кръста във водите на реката и традиционното „Мъжко хоро”. Очаква се празникът да бъде уважен и от Сливенския митрополит Иоаникий.

Според християнската религия този ден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Народното поверие гласи, че ако реката е замръзнала - годината ще е здрава и благодатна, а всеки който се намокри в светените води не се разболява.Хорото е отражение на библейската притча за покръстването на Иисус Христос в река Йордан, като в момента на Светото кръщене небето се разтваря и Светият дух слиза на Земята като гълъб.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама