Лиляна Павлова: Тази нощ 2600 снегорина обработваха пътищата

08:42, 05 яну 16 / Политика 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нормите за снегопочистването в града са следните - там, където минава градския транспорт да са на асфалт. По магистралите е допустимо снежната покривка да е 3 см, от 5 до 7 см по пълвокласните пътища и 10 см по третокласните. Това обасни регионалният министър Лиляна Павлова в сутрешния блок на bTV.

Павлова обясни, че снеговалежите през последната нощ са били предизвикателство за снегопочистващите фирми. Над 2600 снегорина са обработвали пътищата в страната, обясни регионалният министър.

„В Русе и Търново обстановката беше най-тежка. Това наложи през нощта всички пътища да бъдат затваряни поетпно, за да бъдат обработвани. В момента най-критично е положението в Силистра. Пътят Силистра – Варна го затваряме. Другото място, това е Благоевград, магистрала „Струма“. Апелирам там да се кара с повишено внимание, заради гъстата мъгла. Един метър сняг има и на Петрохан. Пътят е проходим, но е тежко положението“, обясни Лиляна Павлова.

Тя добави, че при температури от -15 градуса между 3000 и 5000 човека са били на работа цяла нощ. Павлова уточни, че е нормално да има снежна покривка по пътищата, стига да е в допустимите граници.

По повод строежа на АМ „Хемус“, който е на стойност над 2,5 млрд. лв., Павлова обясни, че цените са по-високи от индикативната стойност, защото тя е била обявена, без да има реален проект.

„Не са избрани най-скъпите оферти. В цените за двата лота няма дивиации. Еднакво високи са, но по-високи от индикативната стойност“, обясни регионалният министър. Павлова не потвърди информацията в медиите, че фирмите-изпълнители на проекта са свързани с бившия председател на ДАНС Делян Пеевски и генералния директор на „Лукойл България“ Валентин Златев.

"Не мога да кажа с кой са свързани. Това са консорциуми от фирми, които имат референции и имат аналогични изпълнени проекти“, отговори Павлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама