Световни звезди на сцената на Софийската опера и балет през януари

08:09, 05 яну 16 / Култура 25 642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През първия месец на 2016 г. Софийската опера и балет   предлага интересни и обичани заглавия от оперната и балетната класика.

На 23 януари, от 19 ч. в операта ще се играе блестящият шедьовър на Джузепе Верди „Риголето” сдиригент Григор Паликаро и режисьор Пламен Карталов.

Ролята на Риголето изпълнява баритонът Карлос Алмагер, който гостува за трети път на сцената на първия ни оперен театър. Известният по цял свят певец  е роден в Мексико Сити. Карлос Алмагер е пял на сцени в Германия, Белгия, Испания, Италия, Япония, Мексико, Гърция, Румъния, България, Австралия, Швейцария, Виена, Китай, Ню Йорк, Израел, Лондон, Чили, САЩ,  Холандия, Франция.

Солистката на Букурещката опера – Оана Андра, ще долети от  северната ни съседка, за да изпълни на24 януари, от 16:00 ч. ролята на  Пепеляшка  от  едноименната опера на  Джоакино Росини. Оана Андра е мецосопрано, лауреатка на много конкурси, певица с международна известност.  Тя  е била гост на световно-прочути  сцени. Пяла е в Ла скала, Метрополитен и на други места. Завършила е Букурещката консерватория , после е специализирала в Италия и САЩ.

На 30 януари, от 19:00 ч. и на 31 януари от 16:00 ч. на сцената на първия ни оперен театър ще прозвучи операта от  Жорж Бизе „Ловци на бисери”. Режисьор на постановката е проф. Светозар Донев, а диригент – Борис Спасов.

В ролята на Лейла и в двата спектакъла ще се изяви  гостуващото  сопраноВеселина Василева.

На 19 и 20 януари, в Смолян, нашият балет ще представи шедьовъра на П.И. Чайковски „Лешникотрошачката“.

Само броени дни след това на 27 и 29 януари, на софийска сцена балетът ни ще играе неостаряващата класическа творба – „Баядерка“ от Лудвиг Минкус. В ролята на Никия ще гостува Су Бин Лий от Корея.

На 31 януари, от 12:00 ч. любителите на концертните изпълнения ще могат да чуят„Рецитал, посветен на Рихард Щраус“, в партерното фоайе.

На 23, 24 и 29 януари ще има и „Концерти за бебоци“  от 11:00 ч.   

По-големите деца ще могат да гледат с удоволствие „Мечо Пух“ на 23 и 29 януари. Мюзикълът е написан по едноименната повест на А. А. Милн, а музиката е на Андрей Дреников.

Постановката е дело на Юлия Кръстева, която е и автор на либретото. Стиховете са на Нина Сивинова, Андрей Дреников и Юлия Кръстева. На 24 януари, от 11:00 ч. децата ще видят великолепната постановка на приказката „Хензел и Гретел“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама