Няма да живеем по-добре през 2016-а, прогнозират от КНСБ

22:52, 04 яну 16 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2016-а няма да живеем много по-добре, отколкото през миналата година. Това прогнозира в ефира на БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той подчерта, че за 35-40% от работещите е договорено увеличение на доходите – 5-7% до 10% увеличение на заплатите за заетите в публичния и частния сектор, където има колективни трудови договори. За тях щяло да има минимално подобрение.

„Няма да живеят по-добре обаче пенсионерите, които ще получат минимално увеличение на пенсиите“, уточни Димитров.

По темата говори и председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев, който заяви, че ще живеем по-добре, но за сметка на вътрешни ресурси и за сметка на интензификация на труда ни.

„Да спрем да говорим за доходи, а за работни места, които генерират доходи“, призова той.

„Трябва да има работни места с такива доходи, които да мотивират хората да останат в България“, подчерта обаче Пламен Димитров.

Той допълни, че ако от 1 юли или от 1 септември пазарът на еленергията стане свободен, до края на 2016-а година ще има увеличение поне с около десетина процента на цената на тока, и то за тези, които в момента са на регулирания пазар – домакинствата и малките фирми.

Според Данев либерализирането на енергийния пазар е полезно за бизнеса, защото в момента бизнесът е натоварен чрез кръстосано субсидиране на битовото потребление. Според него либерализацията на пазара ще създаде справедливи цени за всички.

Според президента на КНСБ е необходима ясна стратегия за развитие на българската индустрия. Той посочи като приоритетни административната, пенсионната и съдебната реформа, които трябва да се осъществят.

Всяко увеличение на цените, ако не е подплатено със съответната икономическа подготовка, се отразява негативно върху ръста в икономиката, коментира още Данев.

Той даде за пример по-високите цени на винетките за бизнеса, които по думите му се отразяват негативно за малкия бизнес, който се занимава с превози между отделни общини и на деца до училища.

„България е единствената страна в Европа, в която има винетка за републикански и общински пътища, в цял свят има само за магистралите“, изтъкна той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама