Шест страни от Шенген въвеждат граничен контрол, зоната е под въпрос

17:17, 04 яну 16 / Свят 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Норвегия, Швеция, Австрия, Германия, Франция и Дания възстановиха граничните проверки в Шенген, съобщи на пресконференция говорителят на Европейската комисия Тове Ернст, цитирана от БТА. Ернст поясни, че първите пет държави са съобщили на ЕК за намеренията си и основанията за тях неотдавна. По този въпрос засега комисията не се нуждае от повече информация. Днес Еврокомисията е получила писмо от Копенхаген, което предстои да бъде разгледано. Засега Дания възнамерявала да извършва проверки до 14 януари.

Европейското законодателство предвижда няколко възможности за възобновяване на граничкия контрол. Те са при предвидими или извънредни обстоятелства. Европейската комисия трябва да бъде информирана при всеки случай на възобновяване на контрола по границите. Тя има правото да направи оценка дали мярката е необходима и съразмерна. При всеки случай на възобновяване на контрола по границите, ЕК следва да бъде информирана и има правото да оцени дали тази мярка е необходима.

По-рано бе съобщено, че от понеделник Швеция въвежда контрол по границита си с Дания. От своя страна скандинавската страна направи същото по границата си с Германия.

Зоната е в опасност

След оповестяването на мерките, въведении от Швеция и Дания Германия обяви, че шенгенската зона е в опасност. „Свободата на движение е важен принцип – едно от най-големите постижения (в Европейския съюз) през последните години“, каза говорителят на Външно министерство Мартин Шефер. „Шенген е много важен, но е в опасност“, допълни той.

Тези развития заплашват да подкопаят Шенгенското пространство, което се състои от 26 страни и което позволява свободното пътуване без паспорти в рамките на страните членки, коментират анализатори. Зоната обхваща територия от 4 312 099 кв. км, с население от над 400 млн. души. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама