Христо Иванов не се справяше с работата си, обяви премиерът

17:07, 04 яну 16 / Политика 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият правосъден министър Христо Иванов логично е напуснал поста си, след като не се е справил с прокарването на промените в Конституцията, които сам е поискал. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред бТВ рокадата в правителството от края на миналата година с оставката на Иванов и заемането на поста от Екатерина Захариева.

Борисов се изказа критично за Иванов, като за пореден път го обвини в липса на диалогичност с опозиционните партии, което довело и до невъзможност да се съберат необходимите гласове за някои от исканите промени в основния закон.

"Като не се е справил? Кой трябва да му направи реформата? Като тръгваш да променяш Конституция трябва да имаш 180 души. Ще отидеш и ще ги подсигуриш. Като ги нямаш, няма да я правиш... Кой да му я подсигури. Не може единия ден да говориш "ще изстържа, ще омажа, ще изгоня" и на другия ден да кажеш: ами дай, гласувай... Или едното, или другото. Тогава не влизаш в тази битка, защото тя предварително е изгубена", заяви Борисов.

По думите му, ако не били атаките на Радан Кънев и на Христо Иванов в седмицата преди окончателното гласуване на текстовете, "щеше да мине и предложението за 6:6". Борисов вероятно визира първоначалното планувано разпределение на квотите в прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет. Според него тя трябваше да се състои от шестима членове, избрани от парламента, петима от професионалната квота и главния прокурор. Това предложение обаче беше отхвърлено и депутатите приеха идеята на АБВ за петима членове, избрани от парламента, петима от професионалната квота и главния прокурор.

Въпреки критиките си към бившия министър на правосъдието, премиерът каза, че с Иванов са работили добре и се чули дори за Нова година. Той разкри още, че министър Екатерина Захариева пък е говорила с хора от екипа на Христо Иванов, за да продължат работа с нейния екип.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама