163 бебета по-малко са се родили в шуменската болница през 2015 г.

13:58, 04 яну 16 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
1216 живородени бебета са проплакали през 2015 година в шуменската болница. Те са със 163 по-малко в сравнение с 2014 година, когато техния брой е бил 1397.

Данните за раждаемостта изнесе д-р  Севдалина Стойкова началник на неонатологичното отделение в шуменската болница.

Д-р Стойкова уточни, че както в цялата страна, така и в Шуменско раждаемостта е през 2015 година е намаляла значително.

“Единственото, с което можем да се похвалим донякъде е, че на фона на ниската раждаемост и намаляла и детската смъртност. В шуменската болница през миналата година са починали 8 новородени, като 4-те от тях са били с вродени малформации несъвместими с живота и нямаше как да оцелеят”, уточни д-р Стойкова.

Според д-р Стойкова причините за ниската раждаемост са комплексни – по-ниския социален статус, миграцията, намаляването на населението в Шуменско в детеродна възраст и други.  

Д-р Стойкова обяви, че за първите 4 дни на новата година в шуменската болница са се родили 12 бебета, всичките доносени. “Самата година започна със старт на момчетата, както и предходната”, допълни началникът на неонатологичното отделение.

В отделението очакват новия респиратор, за който средства бяха отпуснати от бюджета на община Шумен.

“При нас нещата се движат доста бързи и отделението ни се нуждае от преоборудване”, каза д-р Стойкова и си пожела все по-малко деца да се нуждаят от интензивно лечение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама