Швеция затяга граничния контрол с Дания

12:59, 04 яну 16 / Свят 25 199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Швеция възобнови граничния контрол с Дания за първи път от 60 години насам. Това е изключение от Шенгенското споразуемение, отбелязват световните агенции.

Целта на новите мерки, които въвежда шведското правителство, е овладяването на безпрецедентния мигрантски поток. През миналата година Швеция прие най-много мигранти на глава от населението в Европа, но Стокхолм предупреди, че вече не може да се справи с потока.

Преминаващите моста между Копенхаген и Малмьо ще трябва да показват документи за самоличност.

Като част от новите мерки за сигурност ще бъдат спрени директните влакове от гарата в Копенхаген за Швеция. Пътниците ще трябва да се прекачват на летището в датската столица и да покажат документ за самоличност. Новите мерки ще струват над 130 000 евро на ден и ще засегнат десетки хиляди души, които преминават моста ежедневно, за да ходят на работа.

Пътниците са предупредени да очакват дълги опашки и забавяния щом влязат в сила мерките на моста Оресунд в Дания. Той е основен път за мигрантите към скандинавската страна.

Няколко европейски държави, включително Германия, Австрия и Франция също върнаха контрола по границите си миналата година.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама