София отбеляза 138 години от освобождението си (снимки)

12:33, 04 яну 16 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С благодарствен молебен в църквата „Света Неделя”, камбанен звън и литийно шествие бе отбелязана 138-ата годишнина от Освобождението на София. Молебенът бе отслужен лично от патриарх Неофит, като с него бяха и столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Тодор Чобанов, общински съветници, общественици и десетки граждани.

На 4 януари (по нов стил) 1878 г. под предводителството на ген. Йосиф Владимирович Гурко руските войски освобождават града от турско иго. Тогава се е състояла и първата заупокойна служба в памет на загиналите за освобождаването на града.

На излизане от църквата Йорданка Фандъкова поздрави всички софиянци, като им пожела здраве и мир през новата година.

„На този ден София е освободена от турско робство. Затова трябва да почетем паметта на всички, които са допринесли нашият град да бъде свободен“, обяви Фандъкова.

Зам.-кметът с ресор „Култура“ Тодор Чобанов сподели, че "нашият хилядолетен град в своята дълга история е бил подлаган на големи изпитания".

„Едно от тях е робството – пет века нашият народ е страдал, защото това е била една потисническа система“, припомни той.

По думите му в християнската вяра свободата е висша ценност и без нея човек не може да бъде истински щастлив.

„Затова този ден е толкова важен, защото ние трудно можем да си представим какво е цял живот да прекараш без свобода и без правото да избираш“, припомни Чобанов.

След празничната литургия миряните се отправиха в литийно шествие към паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец, където бяха положени венци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама