Турция предупредила Германия за атентати по Нова година

12:23, 04 яну 16 / Свят 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турското разузнаване е изпратило предупреждение към Германия за възможни терористични атентати в страната около Нова година и първите седмици на януари. Цели на джихадистите са църкви в редица големи европейски градове, както и места за отдих и развлечения, посочват още от Анкара.

Съгласно съобщението на турското разузнаване, петима терористи от Ислямска държава са влезли в Европа с фалшиви паспорти и планират да извършат едновременна атака в навечерието на Нова година и в седмицата след това. Освен Германия предупреждение за възможни терористични нападения са получили още Франция, Авастрия, Италия и Белгия.

На 1 януари германската полиция отмени предупреждението за предстоящо нападение в Мюнхен, часове след евакуирането на двете основни железопътни гари в сграда поради опасения от планирани самоубийствени нападения в новогодишната вечер. Мюнхенската полиция оповести, че "след извършени проверки, в момента няма конкретна заплаха за нападение" в града. Все пак заплахата от извършване на терористичен акт в германския град Мюнхен остава. Германските служби потвърдиха за получени "много конкретни" данни за планирани за самоубийствени нападения на железопътните гари в южния град в полунощ.

"Проверихме информацията за получените имена, но към момента ние не знаем дали имената са верни, дали тези хора съществуват и къде се намират", каза началникът на мюнхенската полиция Хуберт Андрае на първия ден от новата година.

Припомняме, че около коледните празници Австрия засили мерките за сгурност, заради предупреждение за възможни терористични атентати. По-късно стана ясно, че заплахи са отправени към още няколко европейски столици и големи градове във Франция, Австрия, Италия и Белгия, информира "Хюриет". Според Турция атаките могат да са чрез взривове или стрелба, подобно на тези в Париж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама