„Шарли ебдо“ отбелязва годишнината от атентата с провокативна карикатура

11:27, 04 яну 16 / Свят 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френският сатиричен седмичник "Шарли ебдо" отбелязва с провокативна карикатура годишнината от атентата, при който загинаха 12 души, 10 от които редактори и художници от изданието.

"Една година по-късно убиецът все още бяга", гласи текстът на първата страница на вестника. Карикатурата показва Бог като персонаж от Стария завет с окървавени ръце и туника, който е препасал автомат „Калашников”.

Новият брой на „Шарли ебдо“ излиза в сряда (ден преди годишнината) и ще бъде издаден в 1 милион копия, половината от които ще бъдат изпратени в чужбина, пише "Фигаро". В специалното издание на сатиричния седмичник са поместени рисунки на загиналите при атаката карикатуристи Шарб, Волински, Кабю, Тиню, Оноре, както и на външни сътрудници, сред които и френския министър на културата Фльор Пелерин, актрисите Изабел Аджани, Шарлот Генсбур, Жулиет Бинош и други популярни имена.

Художникът и собственик на списанието Рис, който бе тежко ранен на 7 януари м.г., пише яростна статия в защита на светските принципи и срещу "фанатиците, оскотели от Корана". "Убежденията на атеистите и хората със светска нагласа могат да преместят повече планини от вярата на набожните", кани се той.

Сатиричното френско издание стана силно популярно, след като публикува спорни карикатури на пророка Мохамед през 2012 година.

Миналата година на 7 януари двамата братя Саид и Шериф Куаши, приверженици на „Ислямска държава“ нахлуха въоръжени по време на дневната планьорка на изданието и стреляха по хората, крещейки „Аллах Акбар“ („Бог е велик“ б.а.). При атаката загинаха 12 души, 10 журналисти и двама полицаи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама