Физическите лица декларират доходите си за 2015 година пред НАП

10:54, 04 яну 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доходите си за 2015 година трябва да декларират всички добруджанци, които са получил доходи по извънтрудови правоотношения, съобщават от приходната агенция в Добрич. Работилите по граждански договор през 2015 година  подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. До 3 май годишна данъчна декларация подават и лицата, които през изминалата година са упражнявали дейност, облагана с патентен данък, земеделските производители, а така също и тези, които са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци  са публикувани на сайта на НАП. Формуляри за декларирането на доходите са достъпни и в офиса на приходната агенция в Добрич.

От местния офис на Агенцеята напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 3 май 2016 г. (30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден - Великден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офиса на НАП по постоянен адрес.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама