Саудитска Арабия скъса дипломатическите си отношения с Иран

09:25, 04 яну 16 / Свят 25 218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Саудитска Арабия прекратява дипломатическите си отношения с Иран. До крайното решение се стигна след нападението срещу саудитското посолство в Техеран. Повод за него пък стана екзекуцията на саудитския шиитски духовник Нимр ан Нимр.

Външният министър на арабската държава Адел ибн Ахмед ал Джубейр обяви, че страната му иска членовете на иранското дипломатическо представителство да напуснат кралството в срок от 48 часа. Той допълни, че Иран често се меси в делата на други арабски държави по негативен и агресивен начин.

От Техеран последва бърз отговор. Външното министерство на страната разпространи информация до медиите, че този акт на действие в период на засилено напрежение е безразсъден и нерационален.

Припомняме, че след екзекуцията на Нимр ан Нимр стотици иранци щурмуваха саудитското посолство, а техният върховен водач аятолах Али Хаменей заяви, че Божията ръка ще отмъсти.

САЩ, които са един от основните геополитически партньори на Саудитска Арабия, също не подминаха темата. Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби припомни, че дипломатическите действия и преките разговори са от съществено значение, за да се работи въпреки различията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама