Бойко Борисов: Русия и "Газпром" нямат вина за "Овергаз" (обновена)

08:21, 04 яну 16 / Политика 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русия и "Газпром" нямат вина за "Овергаз". Това заяви премиерът Бойко Борисов в студиото на bTV. Коментарът му е по повод спирането на доставките от "Газпром експорт" до частното дружество.

„Получихме писмо от "Овергаз" до нас с молба незабавно да се сключи с "Булгаргаз" ЕАД типов договор за доставка на природен газ през месец февруари 2016 г. Считате ли за нормално да ни поставят в такива условия, че да сключваме типов договор на 31-и декември? На 31-и декември вечерта се събрахме всички шефове, за да подпишем този договор. Това дружество "Овергаз", което има огромния шанс да печели добри пари, дистрибутирайки газ по мрежите, ни заяви на 31-и вечерта, че не може да дистрибутира газ", заяви премиерът.

"Не може да ми се идва на 31-и декември с молба, че не може да се справя с доставките на газ, а после да има наглостта да се твърди, че искам да му взема бизнеса", каза още Борисов.

Премиерът съобщи още, че преди Коледа е отказал телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган и премиера на Труция Ахмет Давутоглу.

"Искаше се от мен да застана зад Лютви Местан, но аз казах, че това не е моя работа", заяви премиерът. Той добави, че твърденията, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е подвластен на Русия му се струват измислени.

Борисов каза още, че желанието на турското ръководство за намеса на ниво премиер и президент го прави мнителен.

"Натискът и желанието на турското ръководство – ниво премиер, президент да се намеси в този конфликт, ме накара да бъда малко мнителен по-нататък", каза Борисов.

Премиерът Борисов коментира и разрива в ДПС след премахването на досегашния председател на партията Лютви Местан от поста му. Припомняме, че Централният съвет на ДПС се събра извънредно на Бъдни вечер, за да вземе решението за освобождаването на Местан от председателското място в ДПС. Това стана заради декларацията на ДПС за свалените руски самолети на територията на Турция.

„Факт е, че реакцията на г-н Доган към Местан беше брутална. Прочита за мен е, че някъде са казани неща, които не са му харесали изобщо на Доган“, смята Бойко Борисов. Премиерът заяви, че посещението на Лютви Местан в турското посолство не било нищо особено, според него.

„Много хора ходят и в турското, и в американското, и в руското посолство. Не виждам драма в ходенето на Местан в турското посолство“, каза премиерът. На въпрос на водещия кога е бил последният му разговор с Доган, Борисов заяви, че дори няма телефона му. На въпроса дали Ахмед Доган трябва да се върне в политиката, премиерът отговори, че това не е негова работа.

"Това си е работа на Ахмед Доган. Мразя и на мен да ми дават акъл", добави Борисов.

За предстоящата година премиерът заяви, че разчита в парламента на Реформаторския блок.

"Първо разчитаме на Реформаторския блок. Разчитаме много и на г-жа Кунева, Лукарски, Ненчев, Москов, на Патриотичния фронт“, заяви Борисов.

За новата година премиерът пожела много здраве на гражданите, като подчерта, че обстановката в страната ще лбъде стабилна и това ще се усети във всички сектори.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама