МДТ “Константин Кисимов” започва 2016 г. с месец на българските заглавия

07:23, 04 яну 16 / Култура 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С месец на българските заглавия започва новата 2016 година Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” във Велико Търново, съобщиха от културната институция. През януари актьорите ще изненадат любимата публика с четири от своите знакови заглавия. Билетите за всички спектакли от поредицата ще се продават на преференциални цени от 5 лева.

Първата постановка, която ще представят търновските артисти, е класическата комедия “Свекърва” по Антон Страшимиров. 50-ото юбилейно представление ще бъде на 14 януари в камерна зала на МДТ. Заглавието ще бъде играно пред публика и на 21 януари. То е в афиша на театъра от 2011 г., а негов режисьор е Димитър Шарков.

Спектакълът поставя злободневни проблеми, свързани с кризата на българския дух в нашето общество. Чрез палитра от разнообразни образи, които живеят сред нас днес, той е като гротеска на съвременните български нрави. В постановката участва целият драматичен състав на театъра. В главната роля на свекървата зрителите отново ще видят Цанка Цанева.

На сцената й партнират Милен Иванов, Силвия Шекилова, Стефка Златкова, Виктор Терзийски, Стефка Петрова, Иван Митев, Стефан Методиев. Всички те участват в “Свекърва” от създаването му до сега. Единственото ново попълнение в екипа е актьорът Дончо Дончев.

На 22 януари в голяма зала трупата ще представи историческия спектакъл “Величието на Асеневци”. На 26 януари жителите и гостите на старата столица ще могат да гледат “Църква за вълци”, също в голяма зала.  Маратонът с постановки на български автори приключва на 28 януари с още едно юбилейно представление.

За 50-ти път ще бъде представен мюзикълът “Българи от старо време” по едноименната оперета и повестта на Любен Каравелов. Това е сред най-играните музикални заглавия на МДТ, което бе възстановено през 2011 г. от режисьора Марио Николов. Музиката е на Асен Карастоянов, а либретото - на Коста Райнов. Диригент на мюзикъла е Славил Димитров, а сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова.

В спектакъла освен солистите, хора, балета и оркестъра на театъра участва и фолклорен ансамбъл "Искра" с ръководител Борислав Ангелов. Актьорът Виктор Терзийски се превъплащава в любимия на всички образ на Дядо Либен, а Милен Иванов играе Хаджи Генчо. За ролята на Павлин специално е поканен солистът на Варненската опера Пламен Долапчиев.

Партиите на красивата Лиляна ще изпълнява Миряна Калушкова.   Билетите за всички български заглавия могат да се закупят на касата на МДТ «Константин Кисимов» във Велико Търново на промоционална цена от 5 лева. Спектаклите започват в 19 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама