Световният фестивал на анимационния филм идва в София

00:01, 04 яну 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Анимационните филми ще завладеят София в края на месец януари. Това ще стане с пристигането на единадесетото издание на Световния фестивал на анимационния филм – Варна в столицата.

Прожекциите ще бъдат от 29 до 31 януари в кино „Люмиер“ - 11-та зала на Националния дворец на културата. Редовната цена на билетите е 6 лева, а за деца, учащи, пенсионери и хора в неравностойно положение – 4 лева.

Зрителите ще се прехвърлят в анимационния свят със специалната разширена програма, включваща най-доброто от жанра през 2015 г. Освен класическата рисувана анимация, ще бъдат представени и 3D анимационни флми за малки и големи, куклена анимация, пластили и изрезка.

В изданието на фестивала през 2015 г. са участвали 95 филма от 33 държави. Те са подбрани измежду над 1000 заявки. Гран при за 2015 г. спечели пълнометражния филм от Ирландия „Песента на морето“ с режисьор Том Мур. За най-добър късометражен филм бе избран руският „Не можем да живеем без космос“, а чешкият „Митополис“ е най-добрата студентска анимация.

Десетминутната „Меча приказка“ на режисьора Габриел Осорио от Чили получи наградата за най-добър детски филм. Журито, което избра победителите, е в състав от международни и български експерти. Това са режисьорът Джоан Грац, който е носител на Оскар и множество други отличия за анимационни късометражни филми и реклами, Александра Корейво - режисьор, сценарист, художник и аниматор, редакторът и програматор на филмотечното кино Боряна Матеева, аниматорът, режсиьор и художник-постановчик на над 30 късометражни филма Велислав Казаков и Джаред Тейлър, който е програмен директор по анимация в Университета в Единбург.

Изложбата „Автори-художници“, която събира най-доброто от няколко поколения български аниматори, ще бъде открита на 19 януари. Сред известните майсторски имена са тези на Тодор Динов, Доньо Донев, Иван Веселинов, Стоян Дуков, Иван Андонов.

Началото на Световния фестивал на анимационния филм е поставено през 1979 г. След шестото си издание той е прекратен за 22 години, като се възражда през 2011 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама