Шофьорите могат да се включат в делото срещу новите винетки до 2 февруари

19:51, 03 яну 16 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шофьорите, които са правоспособни собственици на автомобили, ще могат да се присъединят до 2 февруари към заведено дело във Върховния административен съд (ВАС) срещу новите цени на винетките, пише „Правен свят“.

Страна в делото е софиянецът Николай Филев, който притежава автомобил и е правоспособен водач. Съдът вече е признал, че неговите права и законни интереси са засегнати от новите по-високи цени на винетките, защото ако не плати винетна такса, няма как да се предвижва по републиканските пътища. Делото е образувано по Постановление № 317/17.11.2015г. на Министерския съвет, с което цените на винетните стикери през тази година скочиха с 30 лв. спрямо 2015 г. и годишните такси вече са 97 лв. По нареждане на ВАС обявлението за оспорването на подзаоновия нормативен акт минава през Държавен вестник.

Така всеки правоспособен водач може да се присъедини към оспорването до началото на делото на 2 февруари. "Извън медийните изяви на министъра на регионалното развитие и благоустройството, че причината, налагаща промяната в цената, е фактът, че винетните такси не са променяни от 2008 г., то липсват каквито и да е било мотиви към предприетото изменение на нормативния акт", пише в жалбата си до ВАС Николай Филев, отбелязват от „Правен свят“.

Според него промените в постановлението са в разрез с административнопроизводствените правила. Нито на страниците на Министерския съвет, нито на страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройство не е публикуван проекта на постановлениевто за изменние на тарифата заедно с мотивите и доклада към него, пише в жалбата си Филев.

Той задължава съставителите на проекти да ги публикуват на интернет страниците си с мотивите и доклада и да дадат най-малко 14 дни на заинтересованите от предлаганите изменения да изразят становище. Жалбоподателят е поискал от ВАС да спре пускането на новите винетки с по-високи цени на пазарната мрежа, но съдийският състав е отказал, заради липса на твърдения за причинени евентуални вреди на Филев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама