Бургаската рафинерия e обявена за корпоративен лидер на 2015 г.

19:01, 03 яну 16 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Лукойл Нефтохим Бургас" отново оглави класацията на най-големите компании в България "Капитал 100", съобщи capital.bg. Изминалата 2015 г. не беше изключение, въпреки че през последните две години бизнесът на петролното дружество се свива. За 2014 г. приходите му, на базата на които се изготвя и подреждането на корпоративните гиганти в класацията, намаляват до 6.5 млрд. лв. в сравнение със 7.6 млрд. лв. година по-рано. Зад спада стои най-вече понижаването на цените на горивата в световен мащаб (през 2014 г. цената на петрола падна с над 40 %), което изтри общо около 1.5 млрд. лв. от приходите на най-големите български компании в сектора.

През май бургаската рафинерия, която е част от управляваната от президента Вагит Алекперов руска група "Лукойл", завърши най-голямата чужда инвестиция в България – комплекс за преработване на тежки остатъци, в чието изграждане са вложени 1.5 млрд. лв.

Като цяло общите приходи на дружествата от топ 100 % се свиха с 2.5 %, но резултатите на най-динамичните 50 компании бяха още по-добри и в сравнение с предходната година – през 2014 г. бизнесът на най-бързорастящите се увеличи с 51 % при 43 % година по-рано. Шампион сред тях въпреки трудната среда в енергийния сектор е търговецът на електроенергия "Ес И И пауър трейдинг", чиито приходи за годината са се повишили с внушителните 225% до 88 млн. лв.

В подреждането за най-голяма печалба традиционно изненади няма и челните позиции са за холдингови компании. За поредна година лидер е Българският енергиен холдинг (БЕХ), чиято неконсолидирана печалба за 2014 г. е 266 млн. лв. В челото на класацията по активи също няма промяна – номер едно за пореден път е Националната електрическа компания, която управлява активи на обща стойност 5.1 млрд. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама