Община Каварна работи за връщане на младите хора

13:03, 03 яну 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 2016 г. таксите в детските градини и детската ясла в Каварна ще бъдат символични – 2 лева на месец. Така храноденът, който плащат родителите, ще бъде за сметка на общинския бюджет и те ще бъдат освободени от този разход.

Това предложение е заложено в проектобюжета на община Каварна за 2016 година и предстои да бъде разгледано на заседание на Общинския съвет.

„Направихме разчети и се оказа, че за година са необходими между 70 и 80 хиляди лева за изхранването на около 428 деца”, обясни кметът Нина Ставрева. И допълни, че за Община, като Каварна, която се очертава да има бюджет от 12,3 млн. лева, сумата не е голяма. „Смятам, че щом е за изхранването на децата, трябва да се направи тази крачка. Това е и отношение към младите хора, и ясно заявена грижа за децата на Каварна и си заслужава”, допълни тя. Поясни, че таксата от 2 лева е задължителна и тя е за присъствие на децата.

Кметът подчерта, че таксите за детските градини са само първа стъпка по отношение на политиката за задържане на младите хора в Каварна. „Защото, един от основните проблеми на нашия град е липсата на млади хора и обезлюдяването му. Така че, това е първа стъпка по отношение на политика на задържане на младите хора, а ние си поставихме много амбициозната задача да върнем младите хора в Каварна. Няма ли обаче работа за тях, това няма как да се случи. В тази връзка се работи за привличане на инвеститори и вече има решение на Общинския съвет за провеждане на конкурс за отдаване под наем на общински имот във връзка с инвестиционно предложение на френска компания за изграждане на цех за зеленчукови полуфабрикати за износ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама