93.8% от висшистите в Русенско използват редовно интернет

11:30, 03 яну 16 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като за област Русе 93.8% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при едва 19.7% от лицата с основно или по- ниско образование. В сравнение с 2014 г. относителният дял на лицата с висше образование нараства със 7.3 процентни пункта, докато този на лицата с основно и по-ниско образователно ниво намалява с 14.3 пункта, съобщават от ТСБ.

Данните за 2015 г. в национален мащаб показват, че при лицата с ниско образование делът на регулярно ползващите глобалната мрежа варира между 55.3% за столицата и едва 6.3% за област Търговище. При лицата със средно образование делът се движи в малко по-тесни граници - между 69.8% за област Шумен и 15.6% - за област Търговище.

При висшистите относителният дял на лицата, регулярно ползващи интернет в отделните области на страната е между 93.8% за област Русе и 70.6% в област Ловеч. През 2015 г. в седем от областите у нас делът на активните потребители на интернет с висше образование надхвърля 90% - Видин, Габрово, Разград, Русе, Шумен, Стара Загора и София - област, сочат данните на ТСБ.

Данните от изследването за използване на ИКТ от домакинствата и лицата за 2015 година показват, че относителният дял на лицата от областта, ползващи през последните 12 месеца глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация и местното самоуправление, е 25.3% при 17.8% средно за страната. В рамките на Северен централен район област Русе се нарежда на първо място по този показател.

Столицата е с най-висок дял, докато в област Кърджали едва 5.3% от лицата използват предлаганите онлайн услуги от публичната администрация. Разпределението по пол на лицата в област Русе, използващи глобалната мрежа за взаимодействие с държавните институции и органите за местно самоуправление показват, че относителният дял на мъжете надвишава този на жените с 2.5 процентни пункта.

Сред областите в страната най- нисък относителен дял при мъжете е регистриран в област Кърджали - 3.3%, а най- висок - 33.1% в столичния град. Данните по този показател сочат, че в общо 13 области делът на мъжете, използващи глобалната мрежа с цел взаимодействие с публичните институции надхвърля 10%. При жените с най- висок относителен дял отново е столицата - 36.4%, а с най- нисък област Добрич -5.7%. При жените още девет области в страната са с относителен дял под 10%, съобщават още от ТСБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама