Общинска наблюдателна комисия ще контролира затвора в Стара Загора

08:01, 03 яну 16 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наблюдателна комисия към Общинския съвет (ОбС) в Стара Загора ще упражнява обществен контрол върху дейността на затвора. Тя е в състав: Емил Христо, председател на ОбС, пробационен служител, представител на Затвора в Стара Загора и двама общински съветници - Таньо Брайков от ГЕРБ и  Иван Митров от БСП. Решението бе взето на последната общинска сесия.

Наблюдателната комисия е създадена на основание изискванията на Закона за местното самуправление и местната администрация и Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Нейна задача е да осъществява обществен контрол на дейността на местата за лишаване от свобода. Освен това Наблюдателната комисия подпомага ресоциализацията на лишените от свобода, включително чрез иницииране на социални услуги на територията на общината. Членовете й ще могат да правят  предложения за изменяне на режима, преместване на лишените от свобода в затворнически заведения от по-лек или по-тежък тип или за условно предсрочно освобождаване; както и да правят предложения и дават мнения по искания за помилване.

Тяхна задача ще бъде и подпомагане на семействата на лишените от свобода; както и съдействие за настаняване на работа и битовото устройване на освободените от затвора.

 Членовете на наблюдателните комисии могат да посещават местата за лишаване от свобода, да се срещат с излежаващи там наказанието си. Имат право на достъп до необходимите им документи, както и  да изискват и получават информация от администрацията.

 Предложенията и препоръките на наблюдателните комисии са задължителни за началника на затвора. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама