2 млрд. лв. сме изхарчили за празниците

23:02, 02 яну 16 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на декември около 450 млн. лв. от парите на българите са отишли за подаръци, храна и пътувания, като това не включва всички харчове по празниците. С тях сумата достига 2 млрд. лв, съобщава Нова телевизия.

Оказва се, че 1/5 от хората са празнували Коледа и Нова година с пари назаем, сочат данни на фирми за бързи кредити. Средната стойност на изтеглените кредити е 336 лв. на човек, а по данни на "Борика", от банкоматите са изтеглени 710 млн. лв.

Според психолози, по отношение на парите, януари е особен месец за ума - първо, защото много сме похарчили през декември и второ, защото малко е останало за януари. Трета причина пък е, че половината щастие е изчезнало, защото парите са вложени в краткотрайни удоволствия.

Психолозите обясняват, че ако се похарчат 50 лв. за вечеря, удовлетворението от нея ще трае до няколко дни най-много. Но ако се дадат 50 лв. за благотворителност (доброволно и по наше лично желание), удовлетворението от това, че си помогнал ще бъде същото дори и след една година. Те определят януари като месеца на махмурлука и на съжалението колко много сме се отпуснали.

Според финансови експерти обаче 1/3 от хората съумяват да си спестят "месеца на съжалението" с добро планиране на харчовете през декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама