Грипът идва в края на януари

22:02, 02 яну 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В над 90% от случаите грипът идва точно към края на януари. Грипът на сезона ще бъде H3N2 „Швейцария”, защото е по-нов и болшинството от хора нямат защита срещу него, предупреждава главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в интервю за Агенция "Фокус".

„Началото на февруари се достига пик на епидемията, средно за страната. Това не изключва в рамките на две-три седмици някои райони да са първи, други да закъснеят. За нашата неголяма територия, в рамките на 2-3 седмици, грипът успява да обхване цялата страна”, обяснява д-р Кунчев.

По думите му единствено Холандия и Швеция засега дават малко по-високо ниво на заболеваемостта, но и то е далеч от епидемичното. „Всяка година около коледните и новогодишните празници, когато се събират дълги периоди на почивни дни, се срива статистиката, защото по това време хората само в краен случай търсят медицинска помощ. Ограничен е и достъпът до лични лекари, единствено „Спешна помощ” е по-достъпна през този период“, допълва д-р Кунчев.

Според него обаче по-точна информация за достигнатите нива ще има около 10-ти, 11-ти януари. „Лично аз не очаквам рязък подем, след като и в Европа е сравнително спокойно”, уверява още д-р Ангел Кунчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама