За първи път от 40 години САЩ изнася петрол

17:35, 02 яну 16 / Свят 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият танкер от 40 години насам с американски петрол напусна САЩ и потегли за Европа. Ембаргото за продажба на американско черно злато в чужбина бе въведена като протекционистка мярка през 1975 година, за да се задоволят нуждите на вътрешния пазар. Благодарение на шистовата революция от последните 5-6 години обаче тази тенденция на недостиг бе преобърната, коментират световни медии.

Първият танкер бе изнесен само ден след настъпването на новата 2016 - а от американската компания “Коноко Филип”с. Доставката е за холандската компания “Витол”, която е един от големите в света търговци на черно злато.

Забраната за износ бе въведена преди 40 години, за да се задоволят нуждите на вътрешния американски пазар, който е най-големият консуматор в света. От 70-те години на миналия век тя не може да удовлетвори сама своите нужди и е зависима от вноса на нефт от страните от Близкия изток.

Благодарение на шистовата революция от последните 5-6 години тази тенденция беше преобърната. САЩ се превърнаха в страната с най-бързо нарастващ добив, изпреварвайки такива големи традиционни производители като Саудитска Арабия и Русия.

Снемането на забраната беше силно желана и от петролната индустрия в страната, която претърпява трудни времена с огромния спад в цените на суровия петрол от година насам. Секторът твърди, че ако се либерализира пазарът, ще нарасне добивът в САЩ и ще се увеличат инвестициите и работните места.

Анализатори смятат, че вдигането на забраната няма да означава моментално изтичане на големи количества суров петрол извън САЩ. Разликата между цената на американския лек суров петрол и търгувания на лондонската борса сорт Брент е едва 1.25 долара за барел в полза на тексаския петрол. Това означава, че всяка евентуална печалба за американските производители от износа ще бъде намалена от транспортните разходи, отбелязва Financial Times.

В дългосрочен план обаче либерализацията на износа ще помогне на добива в САЩ, като позволи на компаниите там да намерят най-изгодния пазар за суровината си.

Решението на Щатите е важно и от политическа гледна точка, защото може да намали зависимостта на държавите от Европейския съюз от вноса на нефт и нефтени продукти от Русия и от държавите от Близкия изток. Не случайно първият износ е реализиран за Холандия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама