17 са предприятията с рисков потенциал в Старозагорско

15:31, 02 яну 16 25 707 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 17 са предприятията с висок и нисък рисков потенциал в Старозагорска област, сочат данните на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора.  С цел предотвратяване на големи аварии с опасни вещества и ограничаване на последствията от тях за живота и здравето на хората, и за околната среда, всеки оператор на ново или на съществуващо предприятие и/или съоръжение, в което са налични опасни вещества, е длъжен да извърши класификация на предприятието и/или съоръжението в съответствие с критериите  и да документира извършената класификация, уточняват от РИОСВ.

Девет са предприятията с висок рисков потенциал. Най-големите са казанлъшкият завод „Арсенал” и Завод 4 на същата фирма в Мъглиж, които произвеждат оръжие и боеприпаси.

Във втората група попадат: базата на “Лукойл България” в старозагорското село Еленино; складовата база за пропан-бутан на „РДЦ ОЙЛ” в Николаево, базите на “ЗАРА ГАЗ” в. Кв. “Индустриален” в Стара Загора и с. Хрищени, както и базата на “КОНТИНВЕСТ” ООД  (бивше “ВЕРЕЯ ХИМ”) в Стара Загора.

Към вискорисковите предприятия се причисляват и две централи в комплекс „Марица-изток” – ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3” в с. Медникарово, община Гълъбово, и ТЕЦ „Марица-изток 2” в с. Ковачево, община Раднево. В тази група е и “Стройпроект”, което произвежда противоградни ракети на терена на бивша “Баритна мина”, Стара Загора.

Осем са предприятията с нисък рисков потенциал. В тази група влизат „Нафтекс Петрол”,  петролна база Стара Загора; “Хеленик петролеум България пропъртис”, което има складово стопанство за втечнен газ и смеси в Южна индустриална зона Стара Загора; базата на “Кълвача газ” в с. Пряпорец; „Ардър” с петролен терминал в Николаево; Складова база за пропан-бутан с пълначно за бутилки и комплексна автоснабдителна станция на „Тракия газ“ в землището на село Хрищени; склад за препарати за растителна защита на “Еуроспед” в местност „Голеш” край Стара Загора; „Феролекс” със склад за съхранение на амониев нитрат на територията на бившия завод „Агробиохим“ и „Кастамону България” с. Горно Сахране община Павел Баня, с инсталация  за производство на карбамид формалдехидна смола и складови наличности към нея“, „Линде газ” със складова база за химикали в Стара Загора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама