Осман Октай: Местан трудно ще направи своя партия

14:57, 02 яну 16 / Политика 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият лидер на ДПС Лютви Местан трудно ще направи своя партия. Това каза политическият анализатор и един от основателите на ДПС Осман Октай пред София Topnovini.bg по повод възможността за алтернатива на Движението.

“Много трудно ще мине през регистрация една такава политическа формация“, отбеляза той. Според него политическа формация, която е с явна външна подкрепа, визирайки Турция, не би имала място в българския политически живот.

Октай сподели, че навремето са се опитали да направят сериозна алтернатива на ДПС. Тогава той е бил против като един от основателите на партията. Управляващите също са попречили за създаването на нова партия.

„Когато една политическа формация е много сериозна, правеха всичко възможно да не се допуска сериозна алтернатива на модела „Доган“ през годините“, каза той. По неговите думи през последните 26 г. основните български партии, сред които БСП, СДС, ДСБ, ГЕРБ, не са работели сериозно с мюсюлманите в българските райони, като „по-скоро правят имитация“.

„Включително формации като Касим Дал, Гюнер Тахир, Недим Генджев никога не са имали шансове“ да бъдат по-близко до народа, защото са нямали необходимия капацитет.

На въпроса какво ще последва за ДПС след настъпилия раздор в партията, той каза, че Движението ще има много сериозни проблеми, защото през последните 25 г. е подкрепяна задкулисно с употреба от официалните власти и службите.

Октай припомни провокациите с песента „Кой уши байряка“ на турски, с която ДПС започна своята предизборна кампания през 2015 г. Както и демонстративните обрязвания под турските знамена в присъствието на валията на Одрин Дурсун Али Шахин, които предизвикаха отлив на млади избиратели в източна България, с което ДПС изгуби в много общини на местните избори.

„С това заиграване не случайно много е притеснен триумвиратът, назначен от Ахмед Доган“, каза Октай и допълни, че постоянно има агитации, че Доган никога не е искал да покаже позиция против Турция.

„В речта си Доган категорично обяви Турция за агресивна държава, която има претенции за териториалната цялост на България. Друг е въпросът, че той е много притеснен, че различни пиари – агитатори веднага след речта му го изкараха едва ли не най-големият русофил“, отбеляза политическият анализатор.

По думите му, опорните точки на Доган са за разпад на Европейския съюз, неадекватност на НАТО и на българските управляващи. От това излиза, че единствено той и руският президент Владимир Путин са загрижени „българските граждани да не се превърнат в пушечно месо“, каза още Октай. Това е било поредното парче от модела „Доган“, смята той.

„Турците няма да простят и на самия Доган, и на ДПС като разобличен фактор“, заяви бившият зам.-председател на партията. Според него раздухването на тази пропаганда и от самата Турция ще донесе много напрежение сред ДПС и последици в бъдеще.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама