С литийно шествие пренесоха частица от мощите на св. Серафим Саровски в храм "Св. Александър Невски" (снимки)

12:22, 02 яну 16 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици вярващи се включиха в литийното шествие, с което беше пренесена частица от мощите на св. Серафим Саровски, от Руската църква „Св. Николай Чудотворец” до православния храм „Св. Александър Невски”, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Шествието беше водено от гвардейци и духова музика. То премина по бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „Оборище“. Пред катедралата мощите бяха посрещнати с празнично биене на камбаните.

„Почитайки светите мощи, ние почитаме храмове на Светия Дух, на Живия Бог, който обитава в тях приживе и след земната им кончина и върши чудеса чрез тях“, каза в словото си патриарх Неофит, който отслужи молебен в катедралата.

„Придобий мир в сърцето си и сам ще се спасиш и хиляди около теб ще се спасят” – казвал св. Серафим. В сърцето на този земен ангел и небесен човек нямало злоба, ненавист, завист, осъждане. Неговото сърце било преизпълнено с любов към всеки човек, търсещ при него утеха“, допълни той. По неговите думи св. Серафим Саровски е сред най-почитаните светии в православния свят.

Частицата от мощите на св. Серафим Саровски ще остане и занапред изложена в най-големия български храм за преклонение. По молба на българския патриарх Неофит, отправена през 2014 г. в Москва към руския патриарх Кирил, мощите са дарени от руската православна църква.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама