Неизгасените цигари сред най-честите причини за пожар

09:09, 02 яну 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неизгасените цигари и оставянето без надзор на отоплителни уреди са сред най-честите и опасни причини за пожар, припомнят от пресцентъра на полицията в Плевен. ОДМВР призовават гражданите да бъдат по - внимателни през зимния сезон, когато възможността от възникване на пожари е особено голяма.

За недопускане на инциденти е необходимо гражданите да спазват някои основни правила за собствена безопасност:

- бъдете внимателни при пушене на закрито, особено по време на купон с употреба на алкохол; не оставяйте без надзор включени отоплителни уреди, както и ефектни празнични осветления в близост до леснозапалими предмети;

- не разрешавайте на малки деца да си играят безконтролно с кибрит, бенгалски огън и фойрверки, това би могло да доведе до трагични последствия;

- пироефектите са предназначени за използване на открито, а най-опасни са самоделните и тези, които нямат инструкции на български език; помнете, че неправилното им използване може да стане причина за тежки инциденти.

При пожар запазете спокойствие. Напуснете жилището по най-бързия начин и по най-краткия път. Не ползвайте асансьора никога, ако в сградата има пожар. Обадете се на телефон 112 и обяснете накратко: къде е пожара, какво гори, има ли хора в опасност. Предупредете съседите. Ако е възможно пристъпете към гасене - ако нямате пожарогасител, използвайте вода, пясък, мокро одеяло. Ако пътя за евакуация е блокиран, останете в стаята или в банята. Уплътнете пролуките около вратата при възможност с мокри чаршафи, кърпи одеяла и други подобни. Покажете се на прозореца за да бъдете забелязан. Обяснете на пристигналите пожарникари накратко всичко, което знаете и им окажете съдействие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама