Проектите в Бургас за 2016 г. – от реконструкции на улици до строеж на спортни комплекси (снимки)

08:52, 02 яну 16 25 783 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Редица големи проекти се предвижда да се реализират в Бургас през 2016 г. Някои от тях са на финалната права и предстои да се завършат, други тепърва ще стартират.

С най-голямо нетърпение като че ли се очаква финализирането на строителните дейности по

проекта за интегрирания градски транспорт.

Особено нетърпеливи са шофьорите, които изхабиха доста нерви покрай ремонтите на главните улици в града, преасфалтирането и особено поставянето на пасарелките на „Трапезица“ и на кръговото до х-л „Мираж“. От Общината обещават мъките да приключат още в първите месеци на 2016 г.     

Едновременно с това продължава модернизацията на обществения транспорт и изграждането на обходни маршрути с цел облекчаване на трафика в градската среда. Предстои въвеждането на интегрираните системи за управление на транспорта – информационни табла в автобусите и по спирките, видеонаблюдение в рейсове, спирки и кръстовища, електронна билетна система и въвеждането на бързата автобусна линия.

През 2016 г. ще бъдат завършени и велоалеите до Сарафово, местността Пода и Минералните бани.

Вероятно още през следващите няколко седмици

ще бъде открита и реновираната жп гара в Бургас.

Тя ще заработи в интермодалност с вече отворената нова автогара „Юг“. По думите на кмета Димитър Николов – с автогарата, жп гарата и Морската гара се затваря кръгът на цялата транспортна логистика на града.

Основен акцент през тази година ще бъде поставен върху подобряването на средата за живот в жилищните комплекси. Приоритети са облагородяването на междублоковите пространства и прилежащите улици, както и санирането на старите блокове. Капиталовата програма на Община Бургас предвижда

поетапното изпълнение на благоустройства във всички комплекси,

като в най-напреднал стадий са проектите за “Меден рудник” и “Възраждане”. Там предстои изграждане на нови паркоместа, детски и спортни площадки, тротоари и пешеходни зони, паркови пространства с нова паркова мебел. Предвидени са и съвременни  решения за напояване, за събиране и оползотворяване на отпадъците.

След „Меден рудник“ и „Възраждане“, поетапно ще се работи в „Изгрев“, „Славейков“, „Зорница“, „Братя Миладинови“ и „Лазур“. Дейностите по благоустройството в тях ще продължат и през 2017 г.

Само в „Меден рудник“ реализацията на предвидените за благоустройство зони ще подобри жизнената среда на над 18 000 бургазлии, които живеят там.

В най-големия бургаски комплекс

цялостна реконструкция ще претърпи пешеходният подлез на бул. „Захари Стоянов“.

В междублоковите пространства са предвидени както места за паркиране, така и подновяване на настилки на тротоари и прилежащи улици, спортни игрища, детски площадки, кътове за отдих и зелени площи. Въвеждат се иновативни системи за оползотворяване на дъждовната вода и площадки за компостиране на растителни отпадъци, енергийноефективно улично осветление.

За Централна градска част и кв. „Възраждане“ през 2016 г. стартират инвестиции, също свързани с обновяване на улици и междублокови пространства. Във „Възраждане“ проектите включват изграждане на паркоместа, детски площадки, кътове за отдих и спорт. Ще бъдат ремонтирани участъците между улиците „Дебелт“ и „Гладстон“, улиците „Христо Фотев“, „Цар Самуил“, „Македония“, „Пробуда“, „Любен Каравелов“ и „Левски“, заедно с междублоковите пространства между тях.

Общината започва и ускорена подготовка на проекти за селата, с които ще кандидатства по Програмата за развитие на селските райони.

Едновременно с подобряване на жизнената среда в междублоковите пространства, през 2016-та ще тръгне с по-бързи темпове санирането на старите жилищни блокове. През тази година

пълна промяна ще претърпят 180 блока във всички комплекси.

Ще продължи и благоустрояването на обществено значими пространства. В началото на годината започва реконструкцията на площад „Жени Патева“, пред Стария съд. Проектът предвижда обновяване на площадното пространство с възможност за масови прояви и временни изложби на открито, разполагане на детска площадка за възрастова група от 3 до 12 г., изграждане на места за отдих на открито, възстановяване на тротоарни и алейни настилки, елементи на градско обзавеждане, енергоспестяващо улично и алейно осветление, обновяване на зелените площи, видеонаблюдение.

Съвместно с държавата

ще започне изграждането на Морски експозиционен център,

който ще бъде разположен между старата Магазия и Морска гара. Предстои пълно обновяване на историческото ядро на Морската градина, както и реализирането на втория етап от реконструкцията на ул. „Батенберг“.

През новата година се предвижда да приключи цялостното укрепване и възстановяване на стенописите в църквата „Св. св. Кирил и Методий“. Надеждите са, че централният бургаски храм отново ще отвори врати за миряните, които бяха принудени да палят свещички в съседна кръчма, която приюти свещениците и реквизита на църквата.

През тази година започва строителството на новия учебен корпус на „Ал. Г. Коджакафалията“ и на нова детска градина към ЦДГ „Чайка“ в “Меден рудник”. Нова детска градина ще отвори врата в село Маринка, а квартал Сарафово ще се сдобие с детска ясла. В ход е и проект за нова детска градина в Горно Езерово.

Предвижда се да се обновяват сградите и да се достави съвременно оборудване на специализираните кабинети в шестте големи професионални училища на Бургас – Механотехникум, Електротехникум, Гимназия по туризъм, Строителен техникум, Търговска гимназия, Професионална гимназия по транспорт.

Стартира превръщането на ученическите дворове в модерни зони за спорт и отдих със съвременни настилки и уреди. Ще се стартира с училищата „Елин Пелин“ и „Кирил и Методий“, впоследствие с „Братя Миладинови“ и „Васил Априлов“.

Тотален ремонт на кухни и ново кухненско оборудване

ще има във всички детски градини в Община Бургас.

Превръщането на училищните столове в модерни, красиви и удобни места за разнообразно хранене ще е тенденцията през следващите години. През 2016-та пълна промяна пилотно ще претърпят столовите помещения в училищата „Кирил и Методий“ и „Петко Росен“.

500 000 лева ще се инвестира за изграждането на сградата за Медицинския факултет към Университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Пак през следващата година ще заработи и новият здравен пункт в Крайморие. Строителството на ново отделение за химиотерапия и закупуването на съвременна медицинска техника ще е основна задача през новата година. Предстои и откриването на ново дерматологично отделение в МБАЛ и закриването на старото „кожно“.

Дългоочакваната сграда за нова градска библиотека с музей на съвременното изкуство

на мястото на бившето немско училище започва да се строи също през тази година. Предстои и изпълнението на втория и третия етап на проекта за благоустрояване на археологическия комплекс Акве Калиде.

Ще стартира изграждането на няколко социални центъра: Център за рехабилитация и психологическа подкрепа за деца с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания в парка на вилна зона „Минерални бани”, Дневен център за хора с ментални проблеми (ще бъде изграден на мястото на бившия Отрезвител), Дневен център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства, Дневен център за деца в увреждания в Приморски парк, Център за жертви на сексуално насилие.

Започва изграждането на спортен комплекс в “Славейков”

с покрит олимпийски басейн и футболно игрище. Той ще бъде на мястото на бившия басейн в парка на комплекса, който беше разрушен и в момента на същото място има една голяма дупка, останала от строителите на неосъществения предишен проект за спортен комплекс, който трябваше да се строи съвместно с БФБ, но се провали.

Продължава и строителството на многофункционалната зала „Арена Бургас“ в жк „Изгрев“. В момента строежът е на т.нар. нулев цикъл. Положен е бетонът, дренажните системи, подпорните стени. За това са похарчени 5 млн. лв., които предстои да бъдат отчетени в Министерството на финансите. Тогава ще бъдат предоставени и следващите траншове от държавната субсидия за втория етап от строителството на залата.

През 2016-та година започва и проектирането на мултифункционален спортен комплекс в „Меден рудник“ с две футболни игрища, едно за баскетбол, едно за волейбол, скейт, фитнес, детски открит басейн. Предстои изграждането на нови зони за спорт в комплексите и училищата.

Продължават строителните дейности на ВиК мрежите в Черно море и Рудник,

с изграждане на напорен тръбопровод за отвеждане на отпадни води до ПСОВ Ветрен. Стартират строително-монтажните дейности по втория етап на канализация в гр. Българово. Ще бъде изградена мрежа с обща дължина 12 981 м. На финален етап са водните цикли във Ветрен – Минерални бани – Банево, ще се финализира и канализацията в Маринка.

Продължава работата по проекти, свързани с опазване на околната среда и водните пространства. След първите три мобилни станции за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци, които функционират в комплексите „Възраждане“, „Лазур“ и ЦГЧ, в инвестиционната програма на Общината е предвидено изграждане на още 6 такива, които да обслужват и останалите жилищни квартали. Ще се изграждат и нови подземни контейнери за отпадъци.

Продължават и дейностите по корекцията на река Отманлийска с изграждане на нов оточен канал и укрепването на крайбрежието Бургас – Сарафово заради свлачищните процеси.

Кметът Димитър Николов обеща бюджетът за реализирането на проектите да бъде балансиран между центъра на града и комплексите. За целта се взети предвид предложенията и исканията на гражданите, постъпили досега в Община Бургас. За да станат всички те факт обаче, трябва да се хвърлят огромни усилия за разработването и печеленето на европейски проекти, с които да се осигури тяхното финансиране, което няма как да дойде от бургаския данъкоплатец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама