Проф. Любомир Владимиров: Русенци са против замърсяването на въздуха и „бежански център“

08:49, 02 яну 16 / Политика 25 979 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Визитка:

Проф. д.н. д-р ик. Любомир Владимиров е на 41 години, трето поколение русенец.

Завършва висше образование по специалност „Европеистика“ в Русенски университет „Ангел Кънчев“, както и  „Стопански и финансов контрол“ в Стопанска Академия „Д. А. Ценов“.

Професор е на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, гр. Пловдив. Преподава във Варненския свободен университет на студенти от специалност „Защита на националната сигурност”.

Доцент е към Русенския университет „Ангел Кънчев“, където обучава студенти от специалност „Екология и техника за опазване на околната среда”.

Защитава дисертационни трудове във Военната академия „Г. С. Раковски“, където са му присъдени научните степени „доктор“ и „доктор на науките“.

Постоянно е избиран в научни журита, където оценява дисертационни трудове и постиженията на кандидати за академични длъжности.

Бил е научен ръководител на пет успешно защитили докторанти.

Автор е на над 160 публикации, включващи монографии, студии, статии, доклади, учебници и учебни пособия.

Член е на редакционната колегия на международното списание „Устойчиво развитие“, списание „Science & Culture” („Наука и култура) и списание "Наука, образование, култура".

През периода 2007-2009 г. е избран за общински съветник и заместник-председател на Общински съвет - Русе. От 2009 г., три поредни мандата е депутат от ПП „Атака“ в 41, 42 и 43 Народно събрание на Република България. Съавтор е на над 40 законопроекта.

- Проф. Владимиров, като народен представител винаги сте се ангажирали с проблемите на Русе. Този, който най-много разбуни духовете на местно ниво в последно време е замърсяването на въздуха. Русенци са особено чувствителни на тази тема заради дългогодишното трансгранично замърсяване с хлор и други вредни вещества от вече несъществуващия румънски химичен завод „Верахим“. Вие проведохте срещи с жители на региона, които изразиха притесненията си от възникнали нови замърсявания. Какво Ви казаха хората и какви са резултатите от срещите Ви с тях?

- В част от детските ми спомени виждам и хлорните обгазявания, екологичния геноцид, който беше систематично упражняван от Румъния върху българските граждани. Властта тогава, както и сега, не предупреди, нито нас бъдещото поколение, нито нашите родители, че трябва да вземем мерки, както и че например не трябва да ходим на училище, да излизаме в междучасията, да се разхождаме, работим и да дишаме отровния въздух! Политическите и икономически интереси надделяват над опасността за живота ни! Спомням си ясно един национален празник, когато нашето училище бе строено пред Пантеона на възрожденците в гъстия хлор и част от моите съученици припаднаха. Позволете ми да Ви върна към Чернобилската ядрена катастрофа, тогава отново българските власти дезинформираха населението. Резултатите от десетилетия политика на „широко затворени очи“, след хлора и радиацията, град Русе е на едно от челните места по респираторни и ракови заболявания в България!

Ето защо ние не трябва да толерираме мълчанието на властта, угодното поведение на някои медии или нечии бизнес интереси. Екологичната сигурност на страната, като част от Националната сигурност е нарушена! Съществени аспекти в Националната сигурност са защита на здравето на българското население и осигуряването на високо качество на условията за живот! Трябва да се отбележи, че защитата на екологичната сигурност става не само чрез предотвратяването, овладяването и преодоляването на последствия от промишлени аварии с изпускане на вредни емисии, както трансгранично замърсяване на въздуха, водите и крайбрежната ивица. Освен наглото умишлено замърсяване на въздуха на русенци, нека и да не изключваме сценарий (възможен при все по-големите заплахи за България) от евентуална терористична атака на територията на обекти в Източна промишлена зона Русе, при който се саботира дейността на петролни или химически производства... Охраната на частните предприятия е почти нулева, информация за обекта може да се придобие във всеки един момент, а държавата е неподготвена!

Дали въздуха се замърсява от български или чуждестранни „инвеститори“, няма никакво значение! Нарушението на законодателството е факт! Управляващите трябва да спрат да си затварят очите и буквално запушват носовете пред замърсяването на гр. Русе, гр. Мартен и околните населени места! Така наречените „инвеститори“, всъщност използват евтината работна ръка и материали, пропуските в българското законодателство, както и ширещата се корупция във всички етажи на властта. Всички тези „условия“ водят до обогатяването на фирмите, които пък се отблагодаряват чрез т. нар. „корпоративен вот“ и всичко това е за сметка здравето на населението!

Държавните институции проявяват нехайство и недостатъчно информираност за продължаващите остри миризми, носещи се във въздуха на гр. Русе и гр. Мартен. В тази връзка, през изминалата година, в качеството си на русенец и народен представител, зададох редица парламентарни въпроси и изисквах проверка от Министерството на околната среда по отношение концентрациите на замърсяване на въздуха и от Министерството на труда и социалната политика относно условията на труд, превенцията на професионалните рискове, защитата на безопасността и здравето, отстраняването на рисковете и причините за трудовия травматизъм и професионалната заболеваемост. Сигнализирах Главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров за проверка по отношение на държавните органи, отговарящи за контрола над фирмите, отговорни за замърсяването, ако съответните контролни органи са допуснали умишлено да се стигне до замърсявания на околната среда, т.е. някой да работи или е работил в нарушение на закона или подзаконовите изисквания, да са извършили престъпление по служба, да не са си изпълнили задълженията при първоначалната проверка, при последваща такава или при превантивен контрол на проекта и изпълнението му, който трябва да е получил и екологична оценка. Интересното е, дали се влиза в хипотезата по чл. 282 от Наказателния кодекс за длъжностни лица, които са нарушили или не изпълнили служебните си задължения, или превишили властта или правата си с цел да набавят за себе си или за другиго облага, или да причинят другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици? Питах, дали съществуват документи с невярно съдържание, тоест неистински официални документи или с преправено съдържание за престъпления, отнасящи се по чл. 308 и чл. 310 от Наказателния кодекс? Има ли длъжностни лица, които в кръга на службата си са съставили официални документи, в които удостоверяват неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези обстоятелства или изявления – чл. 311 от Наказателния кодекс? Гражданите на гр. Мартен, гр. Русе и околните населени места се интересуват, съществува ли нарушение на чл. 352 от Наказателния кодекс, по отношение на това, лица от въпросните фирми замърсители, да са допуснали замърсяване на въздуха и подземните води, определени с международно съглашение, в което участва Република България и с това са ги направи опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели?

Твърдо искам да подчертая, че като русенец и народен представител, няма да оставя така зададените въпроси към отговорните държавни органи да останат „висящи“! И през предстоящата 2016 г. ние националистите ще сме стожера и будната съвест на град Русе! Тук е и мястото да благодаря на русенските националисти, за оказаното доверие на изминалите парламентарни и местни избори, благодарение на които ПП „Атака“ има достойно представяне в местния и националния парламент!

- Друга много актуална тема е евентуалното настаняване на нелегални емигранти в Русе. Преди изборите от 25 октомври 2015 г. местната структура на ПП Атака проведе импровизиран референдум, съгласни ли са жителите на дунавския град тук да се настанят т. нар. бежанци и отговорът беше категоричен – масово хората заявиха „Не“. Планира ли се все пак да бъде създаден такъв център и ако това е така, какво ще предприеме Атака-Русе и Вие лично? Бихте ли припомнили, какви проблеми възникват в населените места в България, където има бежански центрове?

- ПП“Атака“-Русе бе първата и единствена политическа сила, която още през 2014 г., а през 2015 г. продължи твърдата си антиимиграционна политика и се противопостави на намеренията на правителството за създаване на т. нар. Център за временно пребиваване на бежанци в гр. Русе! Истината е, че още преди три години, ние първи предупредихме за надигащата се „бежанска“ вълна към Европа и опасността от терористични актове, с цел дестабилизация и ислямизация на Стария континент! Тогава ПП „Атака“ настоя за изграждането на физическа преграда, на стена срещу радикалните орди, но за съжаление никой не ни послуша. Властта стигна до същата идея късно и изгради малка част, която няма да спре, недай си Боже, една сериозна пришълска вълна, каквато наблюдавахме в Гърция, Сърбия, Македония и други съседни държави!

Министерство на вътрешните работи има намерения за създаването на четири центъра за временно настаняване на бежанци на територията на България, един от които в град Русе. Това е доказателство, че държавата не може да се справи с прииждащите нелегално през границата ни съмнителни лица! В случая с пълна сила важи правилото „Ние ги задържаме, те ги пускат“. Тази част от пришълците, които биват арестувани в рамките на страната, на вътрешната и външната ни граница, пребивават временно и след това биват освобождавани. Редица доказателства показват, че голяма част от тези лица са с фалшиви документ за самоличност, да не говорим за липсата на капацитет на преводачи, както и на контраразузнавателните ни служби. Опасността от вече проникнали на територята на Република България радикални ислямисти е реална. Ние, като националисти, като хора, поставящи на първо място България и българските национални интереси, категорично заявихме, че няма да допуснем на територията на Русе да бъде създаден подобен център. Наречете го както желаете: бежански център, лагер, арест или каквото и да е друго, но това ще е място за временно задържане на съмнителни лица, които вече са и доказани престъпници, нарушили границите и законите на Република България!

Точно заради това, ние от ПП „Атака“-Русе се противопоставихме с всички законови средства срещу изграждането на бежански център в гр. Русе. Още 2014 г. изразихме чрез декларации нашата готовност дори за гражданско неподчинение! Като народен представител зададох редица парламентарни въпроси по отношение на пришълците, но които останаха без ясни отговори. Всички тези събития доведоха и до моята идея за провеждането на местен референдум, първия местен референдум на територията на град Русе, дали гражданите искат да бъде създаден бежански лагер пред „нашите порти“!? Тази наша инициатива имаше и продължение преди два месеца. Във формата на урни за гласуване ние се допитахме до общо 6 116 души, от които „против“ създаването на бежански център в Русе бяха 5 902, а едва 184 „за“! Мисля, че цифрите говорят сами по себе си и е ясно нежеланието по улиците и кварталите на прекрасния ни град да бродят чуждестранни престъпници!

- Често за настаняването на нелегалните емиграни се предлагат бивши казарми. Това се случва на фона на информациите, че заедно с незаконно нахлуващите чужденци в Европа са проникнали и няколко хиляди терористи от т. нар. „ислямска държава“, чиито зверства ужасиха света. Защо беше изгонена нашата армия от нашите казарми? Има ли опасност за България, особено на фона на това, което се случи на 13 ноември в Париж?

Освен това във военните поделения и казармите освен надземна инфраструктура, в която се настаняват чужденците, има и подземна, която преди, когато там беше нашата армия, беше секретна. В светлината на тази информация, крие ли рискове настаняването в казармите на хора, които много често са с неясен произход и как могат да се окачествят подобни действия от страна на българските управляващи?

- През двадесетте и пет години т. нар. „Преход“, беше съсипано всичко, градено последните десетилетия, всичко, за което нашите родители са дали сетните си сили, в това число и Българската народна армия. Интелигентните, горди и смели български офицери, демокрацията превърна в охранители и маргинални групи, търсещи своето място в обществото. Българската армия бе основен стълб на националната сигурност на страната. Наскоро изтече информация, че по времето на Студената война пет български града са били застрашени от ядрен удар от сегашните евро-атлантически „партньори“. Броят на военнослужещите бе сведен в рамките на един голям стадион, казармите бяха опразнени, всичко отвътре разпродадено, а военно-промишленият комплекс премина в частни ръце. Авиацията разполага с няколко остарели изтребители, които не са в изправност и представете си, голяма радост за Министерство на отбраната, че ще се получат няколко ремонтирани двигателя!

Падението е още по-голямо, когато стана ясно, че поради липса на капацитет, турски изтребители да охраняват българското небе! Но това не прави впечатление на управляващите, те чинно изпълняват, каквото им наредят от Европейската комисия, НАТО или чуждите разузнавания! Националната ни сигурност е на критични нива. Държавата обезсили собствената си полиция и армия! Нека си припомним неподготвеността на МВР и разузнаването ни, когато допуснаха да се случи атентата в Сарафово. Неадекватната политика по превенция на проповядването на радикален ислям е още един факт по отношение на това, че България е заплашена от терористични атаки и опити за разпокъсване на териториалната ни цялост! Голяма част от т. нар. бежанци, които за нас са пришълци, са с военна подготовка, преминали през битки, доказателство за което е информацията останала за тях в интернет или мобилни устройства!

Не забравяйте и допусканите провокации, където България е изобразена като част от Ислямска държава или от Неоосманистката империя. Ясно е, че на територията на страната пребивават радикални ислямисти, работещи активно по създаването на клетки, ето пример в гр. Пазарджик! Контраразузнаването е в състояние на хибернация, агентурата е съсипана и осветлена, а чуждите разузнавачи действат под класическото прикритие на дипломати, неправителствени организации, фондове и политически сили. Обществена тайна е, че ДПС са проводник на турските национални интереси, въпреки че с последните събития пробваха да изчистят имиджа си на протурска партия!

- Знае ли се изобщо, кой влиза и излиза в и от България, тъй като има тенденция, нелегалните емигранти, които са заловени при опит да напуснат нашата страна през Русе, да нямат истински документи за самоличност, а да носят само някакви копия на такива? Какъв е вашият коментар? Защо тези лица влизат толкова лесно през южната ни граница, а биват задържани на северната? Какво става с тях, след като те получат условните си присъди в Русе, знае ли се, къде отиват и какво правят? Остават ли в града или в региона?

- Официалните власти претендират с това, че знаят, кои лица пребивават на територията на страната, но това не е вярно, защото МВР задържа нерегистрирани лица от чуждестранен произход на вътрешна граница, например на ГКПП „Дунав мост“ или по различни хостели. Редовна гледка по улиците на големите български градове са пришълци, вървейки безцелно, но винаги в групи от по трима. Мисля, че тук трябва да се отбележи за нечовешките условия, при които живеят и изпълняват служебните си задължения служителите на Гранична полиция! При мои разговори с тях се установи и че всеки ден биват задържани групи от по няколко десетки лица и връщани на турска територия. Още едно доказателство, че националната сигурност е разклатена и ако не се предприемат спешни и адекватни мерки, ще сме свидетели на събития, които сме наблюдавали само от телевизионния екран! Абсурдно е ловните дружинки да арестуват пришълци, а в същото време да се твърди, че миграционния натиск над страната е намалял!

Като народен представител от ПП “Атака“ съм подготвил редица парламентарни въпроси за регистрацията на пришълците, техния здравен статус и установяването на самоличността им! Ще се възползвам и от възможността да внеса законодателни предложения по отношение Стратегията за национална сигурност и Наказателния кодекс за предотвратяване и по-голяма строгост по отношението проповядване на радикални религии и подготовка и/или извършване на терористични актове в България! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама