Стотици възрастни с увреждания чакат настаняване в дом в Стара Загора

07:40, 02 яну 16 25 2961 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 442-ма мъже и жени чакат за настаняване в Дом за възрастни хора с психични увреждания в старозагорското село Лясково, сочат данните на дирекция «Социално подпомагане». Домът обаче е с капацитет 60 места, всички са заети.

На територията на община Стара Загора има разкрити девет специализирани институции за възрастни, предоставящи социални услуги.

Домът за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора има 211 места, заети са 199. Свободните места са за краткосрочно настаняване на лица с увреждания за рехабилитация. Чакащите за дългосрочно настаняване - мъже и жени са общо 21.

Толкова са и чакащите за настаняване в Дом за стари хора на Старозагорските бани. Там има 101 места, от които са заети 77. Свободните места са за жени и мъже, които се самообслужват, без помощ от персонала.  

Предоставят се и социални услуги в два Дневни центъра за хора с увреждания- в   “Св.Козма и Дамян” има 30 места, а в Центъра на ул. ”Антон Марчин” №25, капацитетът е 20 места. В Центъра за социална рехабилитация и интеграция на ул.”Поп Минчо Кънчев”, услугата ползват 35 възрастни. В две Защитени жилища живеят 20 жени и мъже, още 8 са в две наблюдавани жилища. В Кризисния център има 15 места.

Общо 9596 лица с увреждания са получили месечни добавки за социална интеграция през ноември. Според социалните работници тенденцията е за увеличаване на възрастните хора и лицата с увреждания, които се нуждаят от социално подпомагане и ползване на социални услуги.

                                                                                   

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама