Борисов: "Южен поток" щеше вече да се строи, ако не бяхме паднали от власт

19:49, 01 яну 16 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако ГЕРБ не беше паднала от власт през 2013 г., „Южен поток” щеше вече да се строи. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за в. „Труд”. Част от разговора между него и главния редактор Петьо Блъсков е публикуван на сайта на медията.

По думите на Борисов „Южен поток” е бил изгоден за България, защото по това време е нямало криза в Украйна. Дори с руския президент Владимир Путин са се били разбрали за цени и за начина, по който ще се строи – с конкурси и по европейски правила. Той допълни, че и американците, и европейците са били наясно с изгодата за България, понеже газопроводът е транзитен.

Газовият разпределител „Балкан” ще замени „Южен поток”, отбеляза министър-председателят. Според него 4-5 източника може да се съберат в този газов разпределител и синьото гориво да се транспортира за Европа.

„Европейската комисия води преговорите заедно с нас, разбира се, с руската страна за евентуално докарване на руски газ до газовия разпределител „Балкан“. Започнахме строежа на интерконектора с Гърция, където също до 10 млрд. куб. м газ може да идват, започнахме интерконектора ни с Турция, където ако един ден азерски или туркменски газ по южния коридор дойдат”, коментира той пред изданието.

Борисов се надява отношенията с Русия да са се нормализирали. Той изтъкна, че реакцията на България спрямо сваления руски самолет от Турция, е показала, че гледаме националния интерес и сме лоялни членове на Европейския съюз и НАТО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама