Украйна отива на съд – изпадна в неплатежоспособност

16:16, 01 яну 16 / Свят 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерство на финансите в Русия обяви на официалната си страница, че украинските власти не са изплатили дължимите 3,075 млрд. долара, отпуснати като заем. Поради тази причина Москва подала иск във Великобритания за съдебно уреждане на проблема.

Срокът за погасяване на държавните облигации по външния дълг към Русия беше изтекъл на 20 декември 2015 г., но Москва се съгласи да изчака до края на годината.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обаче обяви авансово още на 18 декември, че налага мораториум върху изплащането на дълга от 3 млрд. долара. Кремъл смята, че по този начин Украйна фактически е признала дефолт, и това е основание за съдебно дело.

В съобщението е отбелязано още, че то се е обърнало към компанията The Law Debenture Corporation, която да представлява Русия пред съда във Великобритания.

Украйна отказа да преговаря за преструктуриране на дълга, въпреки че Русия й предложи такава възможност. На срещата на Г-20 в Анталия през ноември президентът Владимир Путин изрази готовност да отложи с три години погасяването на облигациите. Украйна обаче отказа да върне получената сума, защото според нея това е „дълг на Янукович“, а не на държавата. Сега тя трябва да докаже пред британски съд, че издадените държавни облигации не са държавни, а частни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама