Над 7000 пловдивчани празнуват имен ден на 1 януари

11:21, 01 яну 16 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 7000 пловдивчани празнуват днес Василовден, съобщиха за Пловдив Topnovini.bg от отдел ГРАО на общинската дирекция "Административно и информационно обслужване".

Най-много - 3456, са именниците, носещи името Васил. Повод да почерпят имат и 1417 дами, кръстени Василка, както и още 275, които се казват Васка.

1359 мъже от областния град са с името Веселин, а жените, наречени Весела, са 799. 205 пък са пловдивчаните, които носят името Василена.

Василовден се празнува в първия ден от новата година, като се почита паметта на свети Василий Велики. Той е признат за един от най-великите философи и писатели на раннохристиянската църква и за вселенски учител, тъй като правел всичко, за да засили вярата на хората.

Според легендата свети Василий имал дарбата да предвижда бъдещето, затова успял да разбере и деня на кончината си. След смъртта му той е канонизиран.

В българските традиции празникът се нарича още Сурваки. Рано сутринта, преди слънцето да е изгряло, по къщите тръгват малки деца със сурвачки, за да сурвакат стопаните на къщата за здраве и късмет.

Според вярванията в първия ден от годината трапезата трябва да е обилна и с много месни ястия, защото какъвто е 1 януари, такава ще е и цялата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама