Над 2700 празнуват на Васильовден в Стара Загора

09:02, 01 яну 16 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 2700 старозагорци ще празнуват имен ден днес, когато православната църква почита паметта на Свети Василий Велики, велик филсоф и писател. Василий, наречен Велики още приживе, бил надарен и с пророческа сила.

Най-много са старозагорците, които носят името Васил, следват ги тези с името Веселин,  от жените най-много са Веселините и Василките. Днес празнуват още носещите имена: Вълчо, Вълка, Васко, Василий, Василен, Василена.

В народния календар Васильовден се нарича още Василица или Сурваки заради обичая сурвакане. Според традициите децата обикалят къщите и с дрянови сурвачки пожелават здраве и благоденствие на стопаните и на дома.

Домакините даряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства. С пожеланията си сурвакарите трябва да прогонят нечистите сили, които върлуват по време на „мръсните” дни и да предпазят хората от тях.

Празничната трапеза на Васильовден е богата и блажна. Сред задължителните блюда са свинска пача и петел или пуйка. Пече се и баница или пита с дрянови късмети. На масата се слагат орехи, мед, жито и ошаф. Задължително трапезата се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама