Няма замърсяване на водата в отходния канал на Атанасовското езеро

09:35, 20 авг 18 25 1038 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма битово-фекално замърсяване на водата в тръбата на Атанасовското езеро, сочат резултатите от пробите, взети в началото на този месец. Това съобщи директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Тонка Атанасова пред БНР. В социалните мрежи беше разпространен запис, който провокира коментари, че се замърсява морето и плажа. Това е дъждовна вода, коментира Атанасова.

"Отходният канал, който се намира на Атанасовско езеро, обхваща солниците. Голяма част от дъждовната канализация е включена в този канал на езерото, а помпите, които се намират на солниците и се стопанисват от хората, които обработват и стопанисват солта изпомпват водата при големи валежи. Тази вода не трябва да влиза в солниците, защото ще компрометира солодобива", допълни Тонка Атанасова.

Все по-голям проблем, особено в малките общини, са незаконните сметища. От регионалната инспекция вече са наложили глоби на четирима градоначалници, посочи тя. Това е станало, след подадени до екоинспекцията сигнали.

"Дават се предписания на кметовете. Ако не направят в посочения срок изчистването, след това се носи персонална отговорност от съответния кмет. Това са кметове на Поморие, Сунгурларе, Айтос и Царево. Санкцията за всеки един от тях е по 3 000 лева", уточни Атанасова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама