Откриха под вода неизвестна крепост край остров Свети Тома

17:10, 19 авг 18 / Любопитно 25 1138 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Неизвестна крепост е открита в района на остров Свети Тома при подводна експедиция от екип на Националния исторически музей. Ръководител на подводните проучвания е проф. д-р Иван Христов.

В рамките на подводните проучвания са извършени спускания от трима водолази. Открити са две места с фрагментирана керамика.
Първата зона, в която са открити силно фрагментирани керамични съдове от първото хилядолетие пр.Хр., е разположена в югозападното продължение на острова. Там са заснети множество каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и широчина един метър, пише БТА.

Вероятно се касае за неизвестна до този момент крепостна стена, дело на древните траки. От южната страна на острова на дълбочина 9 метра е открита част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета, които са били предназначени за древен строеж на острова.

Археолозите са категорични, че островът Свети Тома в миналото е бил полуостров. От Община Созопол информираха, че подводните проучвания са продължение на сухоземните проучвания на острова от месец юни тази година, при които са били локализирани и частично разкопани тракийско ямно светилище, структури от късноантичната епоха и средновековен манастир.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама