Малките хотели по Черноморието се опитват да оцелеят в слабия туристически сезон

16:00, 18 авг 18 25 879 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Как оцеляват малките хотели в нелекия за Българското Черноморие туристически сезон, белязан от липсата на кадри за сезонна работа, отлив на чуждестранни туристи и хладно и дъждовно начало на сезона? Някои от хотелиерите се опитват да мотивират работещите по морето и през пролетния и есенния сезон, съобщава БНР.

Теодора Борисова, която е хотелиер в Синеморец, споделя, че се забелязва лек спад в консумацията на туристите. "Поради това, че за съжаление туристът, като че ли предпочита да си носи продукти от дома, все по-рядко излиза на заведение, предпочита съответно да се храни в стаята, апартамента, където нощува", коментира Борисова.

Улицата пред хотела на Теодора е направена с частно финансиране. Хотелиерите негодуват, че Община Царево е "капсулирала" всички средства за Царево и не отпуска достатъчно за подобряване на инфраструктурата.

"За съжаление Общината по никакъв начин не помага на бизнеса. Туристът не идва тук заради нашия хотел, вашия или третия. Туристът е тук заради природата и плажа, но Общината в Царево не отчита това. Когато вие дойдете и искате да отидете на плаж, то пътят трябва да е нормален, асфалтиран, а не след това да посещавате сервиз. Така е с всички плажове, и до Бутамята, и до плажа Велека, и до Силистар – пътят е разбит", оплакват се хотелиерите.

Цоньо Христов е собственик на малък хотел и концесионер на един от плажовете в Созопол. Определя сезона като добър, но дъждовете през юни и бурното море в началото на август, по думите му, са изгонили част от туристите. 

Като проблем посочва липсата на паркинги в някои от курортите. По думите му, курортите се задъхват и със сметоизвозването и сметопочистването.

Според Христов, някои търговци превръщат курортите в битаци, но никой не ги проверява: "Дори, ако щете, много обидно е – август месец не можем да се отървем – но такива, които предлагат сувенири, които просят по самите заведения, досаждат на дадени клиенти, които продават цветя или нещо от тоя род. Трябва да има нещо регламентирано за всеки един".

Туристите нямат дисциплина, оплаква се още Цоньо Христов: "Говоря за плажа, сега сме около 11-12 дена на бурно море – никой не спазва. Ние не сме изпълнителна власт, която да ги санкционира и задържа. Ето вчера има случай на пребит спасител, със средна телесна повреда. В момента ги гледам – ето този, високият, с оранжевите шорти, който го е ударил, днес е на същия плаж".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама