Проверка на РИОСВ-Стара Загора на сигнали за замърсяване на Тунджа в Ямбол

15:45, 19 юли 18 25 1329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

РИОСВ-Стара Загора провери два сигнала за оцветяване и наличие на пяна на водата на река Тунджа в Ямбол, в района на Изчислителен център и при моста за „Търговията“ на кв. „Каргон“.

При огледа в района на „Изчислителен център“ при колектор „Индустриален“ се наблюдава пяна само в непосредствена близост до него, а заустваните води са със слаб белезникав цвят и слаба миризма. Проверка и оглед са направени и на посочения във втория сигнал район – моста за „Търговията“ на кв. „Каргон“. 

На място се констатира, че водата след заустването на колектора е с непроменен цвят. В локални участъци е наблюдавана пяна останала по растителността. При проверката са взети 3 водни проби от Регионалната лаборатория на РИОСВ в Стара Загора за последващ лабораторен анализ – една от отпадъчни води от мястото на заустване на
„Индустриален колектор“ и две повърхностни – преди и след него.

Канализационната система на Ямбол се експлоатира от ВиК-Ямбол. Градът няма изградена пречиствателна станция за отпадъчни води и чрез колекторите от канализационната система непречистените отпадъчни води се заустват в реката.

От началото на юни до момента в РИОСВ-Стара Загора и Басейнова дирекция-Пловдив са подавани няколко идентични сигнали за оцветяване водите на река Тунджа в бяло и наличие на пяна в различни участъци на реката в Ямбол и в с. Ханово.

При последната проверка на експертите на РИОСВ-Стара Загора през юни на Канализационната система на Ямбол са взети водни проби за анализ. Констатирано е превишение на индивидуалните емисионни ограничения, а регионалната инспекция в Стара Загора образува административно-наказателно производство на експлоатационното дружество
по Закона за водите. 

На ВиК дружеството РИОСВ.Стара Загора издаде и предписание да осъществява стриктен контрол на абонатите си, заустващи в канализационната система. Други три проби са взети за анализ и от БД „Източнобеломорски район“ в Пловдив при проверка в началото на юли по друг сигнал. Резултатите ще бъдат огласени, когато приключи лабораторния анализ.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама