В Черноморец бесни за "радиацията" на Вромос, гонела туристите им

17:55, 09 юли 18 25 626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жителите на Черноморец, хотелиери и собственици на заведения са бесни от изнесените преди уикенда данни за голяма радиация в залива Вромос и окупираха кметството, за да протестират, защото прогонвала туристите им. Според РЗИ на отделни места тя достигала до 50 пъти повече в сравнение с останалите плажове по Южното Черноморие и забиха предупредителна табела за опасен плаж.

Вромос се намира на 3,6 км. от Черноморец, но шокиращите новини уплашили летовниците и някои вече отменили резервациите си, направени още през зимата.

Според кмета Добри Добрев радиация нямало и отиде ядосан при областния управител Вълчо Чолаков с данни от независимо замерване преди 8 години, което показвало завишение до 2 пъти от нормата, но без да е опасно за здравето.

"Не е нормално да се излиза с такива предупреждения за радиация в разгара на сезона. Нашите туристи ползват местния плаж и на къмпинг "Градина", но се стряскат като чуят такива новини", коментира кметът на Черноморец.

Според жителите на градчето ефектът от новината за драстично завишения гамафон целял преместване на туристи от едно на друго място и отново харчене на еврофондове за пoчистване на залива. Последната рекултивация на Вромос е била по времето на Иван Костов през 1999 г.

"Ако някой пак иска да усвои едни пари от държавата или по европейски проект от екоминистерството, да ги усвоява, но да не пречи, защото няма да останем със затворени усти", предупреди кметът на Черноморец, който на последните избори се яви като кандидат от ГЕРБ. Местните се заканиха да блокират пътища и да правят жива верига, ако продължат спекулациите с Вромос.

Завишената радиация на Вромос се дължи на старата мина в близкото с. Росен Още през 70- 80-те години са изпуснати към залива флотационните води на медната мина. Рудата в нея била с високо съдържание на уран, което довело до затваряне на мината. 

Зам.шефката на РЗИ обясни, че замерванията на Вромос са били правени през 2017 г., но нямало как данните да се променят, тъй като за полуразпада на изотопите минавали над 100 години и повече, съобщи ''24 часа''.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама