Пясъкът на залива Вромос е радиоактивен

09:55, 09 юли 18 25 717 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нивата на радионуклиди в залива Вромос са в пъти по-високи от нормалното. Това информират от здравната инспекция в Бургас, които поставиха предупредителни табели за опасност от радиация.

Още през 70- 80-те години са изпуснати към залива флотационните води на медната мина в Росен. Рудата в нея била с високо съдържание на уран, което довело до затваряне на мината. Затова и гама фонът е увеличен, има радионуклиди - радий, уран, калий 40.Тези елементи са с продължителен период на полуразпад. Експозиции  от външно облъчване за няколко дни не е особено опасно, обясни д-р Вергиния Цанова, зам. директор на РЗИ: 

"Много трябва да се внимава с поглъщането на пясъчни частици, особено, това е рисково при децата. Следва вътрешно облъчване. Резултатът от това настъпва с вероятност, казвам вероятност, не можем да кажем с каква, след години. Тя може да настъпи и след 10 и 15 г. Най-често се касае за канцерогенния ефект на радиационния фон, както и до промени в генния материал  на организма."

Поставена е табела с информация на български и на английски, че ползването на плажната ивица крие риск за здравето. Очаква се от община Созопол да поставят и табела, че плажът е неохраняем.

"Разликата в съдържанието на радионуклеиди в пясъка и в почвата край пясъчната ивица по отношение на този терен спрямо останалите терени, които изследваме по цялото Черноморие тук, е между 5 и 50 пъти повече. Времето за полуразпад на тези радиоизотопни елементи е значително дълго, то надхвърля 90-100 години", обясни Вергиния Цанова - зам.-директор, РЗИ-Бургас.

Последните данни от плажа са от миналата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама