Нивата на радионуклиди в залива Вромос са в пъти по-високи от нормалното. Това информират от здравната инспекция в Бургас, които поставиха предупредителни табели за опасност от радиация.

Още през 70- 80-те години са изпуснати към залива флотационните води на медната мина в Росен. Рудата в нея била с високо съдържание на уран, което довело до затваряне на мината. Затова и гама фонът е увеличен, има радионуклиди - радий, уран, калий 40.Тези елементи са с продължителен период на полуразпад. Експозиции  от външно облъчване за няколко дни не е особено опасно, обясни д-р Вергиния Цанова, зам. директор на РЗИ: 

"Много трябва да се внимава с поглъщането на пясъчни частици, особено, това е рисково при децата. Следва вътрешно облъчване. Резултатът от това настъпва с вероятност, казвам вероятност, не можем да кажем с каква, след години. Тя може да настъпи и след 10 и 15 г. Най-често се касае за канцерогенния ефект на радиационния фон, както и до промени в генния материал  на организма."

Поставена е табела с информация на български и на английски, че ползването на плажната ивица крие риск за здравето. Очаква се от община Созопол да поставят и табела, че плажът е неохраняем.

"Разликата в съдържанието на радионуклеиди в пясъка и в почвата край пясъчната ивица по отношение на този терен спрямо останалите терени, които изследваме по цялото Черноморие тук, е между 5 и 50 пъти повече. Времето за полуразпад на тези радиоизотопни елементи е значително дълго, то надхвърля 90-100 години", обясни Вергиния Цанова - зам.-директор, РЗИ-Бургас.

Последните данни от плажа са от миналата година.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно