Най-успешната пиеса на Нийл Саймън слага края на ''Талантино'' (СНИМКИ)

17:30, 15 юли 18 / Култура 25 942 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерата на най-поставяната пиеса на Нийл Саймън – „Глупаци“, ще бъде финалът на тазгодишния сезон на Театрална школа „Талантино“. Спектакълът на режисьора Станимир Карагьозов ще се състои на 19 юли от 19:30ч. във Военния клуб в Бургас. „Глупаци“, дело на един от най-поставяните драматурзи Нийл Саймън, е написана набързо и почти на шега и авторът не е възлагал почти никакви надежди да бъде забелязана, но се превръща в една от емблематичните му творби. След премиерата си на „Бродуей“ не слиза от сцената четиридесет поредни спектакъла – рядкост за толкова сериозно театрално пространство.

Историята на омагьосаното украинско село, в което се развива действието, преплита нюанси от руската литературна класика с италиански стил сатира. Фабулата се синтезира в проклятието на самоубил се от любов младеж – той проклина селото да тъне в прокобата на глупостта. Но се появява друг влюбен мъж, който успява да избави обитателите му от клетвата. Мирното и щастливо до момента място се сдобива с всички екстри на останалия „умен“ свят. Дали това е добре – въпросът е доста противоречив. В пиесата характерите са изградени не просто от актьорите, но и от асоциативни наслагвания от други произведения. Освен връзката чрез асоциации образите се доизграждат от атрактивните костюми, говорещи сами за характера на героя.

В главните роли ще видите добре познатите актьори на „Талантино“ Михаил Русков като учителя Толчински и Николина Петрова като София. Носителката на голямата награда от театралния фестивал в Каварна за моноспектакъла си „Забравена от небето“ Боряна Стамболиева влиза в ролята на Енхна, а на сцената излизат и останалите от трупата Ралица Станишева, Тонка Георгиева, Галина Русева, Станка Цветкова, Зарко Караганчев, Стефан Маринов и др. Хореографията е на Златина Амелева, костюмите са дело на Боряна Стамболиева, Станимир Карагьозов и Петър Хубеков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама